4 Mijl wordt strijdtoneel voor Nederlandse atleten

Medailles voor de 4 mijl van 2019
Medailles voor de 4 mijl van 2019 © Jilmer Postma/ANP
De kans is groot dat er bij de 4 Mijl van Groningen een Nederlandse winnaar en winnares uit de bus rolt. De organisatie laat vanwege te hoge kosten geen Afrikaanse atleten invliegen. Vooral bij de vrouwen wordt het een spannende strijd om de overwinning.
'Dit is het', zegt Johan Meijer van Golazo Noord Nederland. 'Vliegtickets zijn duur en daarnaast speelt corona ook nog steeds een rol. Maar we zijn tevreden met de atleten die nu op de deelnemerslijst staan. De tijden zijn van minder belang. We hopen op een aantrekkelijk wedstrijdverloop met de Nederlandse top aan de start.'

Herkenbaarder

De internationale uitstraling is nauwelijks nog aanwezig. Maar dat biedt ook kansen want het startveld bestaat uit goede lopers van eigen bodem. Het wedstrijddeel van de 4 Mijl wordt zonder grote internationale deelname wellicht herkenbaarder voor het publiek. Maar zowel Vincent Yator (17.06) als Viola Kibiwot(19.14) hoeven zich geen zorgen te maken dat hun parcoursrecord geschiedenis wordt.

Talentvolle atleet

De Nederlandse atleten hebben allemaal een tijd van rond de achttien minuten in de benen. Gert Jan Wassink, Noah Schutte en Yorben Ruiten komen naar Groningen met de ambitie om te winnen. Verder staat middellange afstandloper Tony van Diepen aan de start. Hij heeft normaal gesproken te weinig inhoud voor de ruim zes kilometer van Haren naar Groningen. Dat geldt ook voor de zeventienjarige Niels Laros. De jeugdige en talentvolle atleet is in vorm. Hij liep onlangs het Europees jeugdrecord op de 1500 meter uit de boeken en werd op de 1500 en 3000 meter Europees kampioen onder 18 jaar.
De buitenlandse inbreng komt van de Ier Efrem Gidey. Hij is Iers kampioen op de 5 kilometer en werd afgelopen zomer zesde op het Europees Kampioenschap in München. Hij loopt met startnummer 1.

Snelste Nederlandse vrouw

Op de deelnemerslijst bij de vrouwen staan de namen van Maureen Koster en Jip Vastenburg. Beiden hebben eerder meegedaan aan de 4 Mijl. Qua persoonlijk record doen ze niet voor elkaar onder. Ze liepen beide ooit 19 minuten en 59 seconden op de 4 Mijl. Koster was vorig jaar de snelste Nederlandse vrouw op de vierde plaats. Een tweestrijd ligt voor de hand, maar verrassingen liggen op de loer.

In het spoor

Diane van Es, Marcella Herzog en Silke Jonkman kunnen in het spoor van Koster en Vastenburg een heel eind komen. Van Es en Jonkman maakten dit jaar hun debuut op het Europees Kampioenschap en presteerden daar naar behoren. Jonkman, uit Haren, probeert haar tijd van vorig jaar aanzienlijk te verbeteren en uit te komen onder de 21 minuten. Herzog is de regerend Nederlands Kampioene 10 kilometer op zowel de baan als op de weg.

Bescheiden Afrikaans tintje

Andrea Deelstra heeft startnummer 1, maar voor haar als specialist op de marathon is de 4 Mijl simpelweg te kort. De Belgisch kampioene Lisa Rooms komt als kampioene van haar land op de 5 en 10 kilometer naar Groningen. De Ethiopische Fanos Tekle kwam onlangs nog in actie bij de Dam tot Dam Loop en legde de tien Engelse mijlen af in bijna een uur. Ze geeft de 4 Mijl van Groningen een heel bescheiden Afrikaans tintje.