Kruidenier Westerlee stopt na 51 jaar: 'Afscheid met een lach en een traan'

Lammert Bulder op zijn laatste dag
Lammert Bulder op zijn laatste dag © Elwin Baas/RTV Noord
'Het is het einde van een tijdperk', zegt Lammert Bulder over het sluiten van zijn levensmiddelenwinkel in Westerlee. Na maar liefst 51 jaar is het mooi genoeg geweest. 'Het is een afscheid met een lach en een traan.'
Aan het begin van 2022 zeiden Lammert Bulder en zijn vrouw Henny tegen elkaar dat ze ermee zouden gaan stoppen, met hun kruidenierswinkeltje in Westerlee. Het was tijd om samen mooie dingen te gaan doen, zeiden ze tegen elkaar.

'We prikten zelfs al een datum'

'We prikten zelfs al een datum', zegt hij. '30 september moest het gebeuren. We wisten toen echter nog niet dat Henny dat niet meer mee zou maken...' Zijn vrouw kwam afgelopen augustus namelijk plotseling te overlijden.
Kruidenier Bulder stopt ermee: 'Afscheid met een lach en een traan'
'Het is het einde van een tijdperk', zegt Lammert Bulder op vrijdagochtend met weemoed in zijn stem. 51 jaar lang bestierde hij de kruidenierswinkel aan de Hoofdweg in Westerlee. Maar hij weet: het is mooi geweest. 'Het is een afscheid met een lach en een traan. Het waren mooie jaren.'
We hebben allemaal ons steentje bijgedragen
René Bulder over de kruidenierswinkel van zijn vader Lammert
Bulder wordt op zijn laatste dag als kruidenier ter zijde gestaan door zijn beide zoons Robert en René. Ook voor hen is het even slikken, want ze groeiden zo'n beetje op in de winkel.
'We hielpen altijd mee met pap', zegt Robert Bulder. 'We waren altijd in de winkel. Vakken vullen, op latere leeftijd klanten helpen, groente snijden...' 'Bestellingen wegbrengen. We hebben allemaal ons steentje bijgedragen', vult René Bulder aan.
Lammert Bulder met zijn zoons Robert en René
Lammert Bulder met zijn zoons Robert en René © Elwin Baas/RTV Noord

'Het is echt zo'n dorpswinkeltje'

Veel vaste klanten komen op de laatste dag nog even een boodschap doen en een praatje maken. 'Echt jammer dat het stopt', zegt een vaste klant. 'Het is echt zo'n dorpswinkeltje, waar je altijd nog even terecht kon voor een noodboodschap.'
Ook Lammer Bulder beseft dat het gemis hem nog wel zal treffen. 'Vooral de sociale contacten zal ik nog wel gaan missen', denkt hij.