Vindicat en Albertus Magnus schorsen leden na 'opstootje' in restaurant Sushi Mall

De voorkant van de sociëteit van Vindicat
De voorkant van de sociëteit van Vindicat © ANP
Studenten van Vindicat en Albertus Magnus hebben donderdagavond voor overlast gezorgd in restaurant Sushi Mall in de stad Groningen. Bij een onderlinge ruzie gooiden studenten onder meer met eten.
Dat meldt stadsblog Sikkom

'Er lag veel Sushi op de grond, heel vies'

De onrust in het restaurant ontstaat rond 21.00 uur, als een groep studenten met eten begint te gooien. Volgens de eigenaresse van de Sushi Mall is er in haar zaak niet met borden en glazen gegooid. 'Ze gooiden alleen met eten. Er lag veel sushi op de grond. Heel vies.'
Vier bestuursleden van Vindicat en Albertus zijn vervolgens naar het restaurant gegaan om excuses aan te bieden. 'Heel aardige mensen', vindt ze. 'Van alles wat kapot is mag ik een factuur sturen. En ook de extra schoonmaak van vandaag gaan ze betalen.' Volgens Sikkom is er buiten het pand ook met glaswerk gegooid en zijn er borden gesneuveld.
Omdat de zaak volgens de eigenaresse goed opgelost is, heeft ze geen aangifte gedaan bij de politie.

'Het loopt hier uit de hand'

De politie is nog wel ter plaatse gekomen na een melding dat 'het uit de hand loopt' in het restaurant. 'We zijn er naartoe gegaan en hebben gesproken met mensen van de horecagelegenheid', zegt een politiewoordvoerder. 'Op dat moment waren de betrokkenen was al weg. Het was rustig in de zaak.'

Verenigingen trekken boetekleed aan

In een verklaring stellen Albert Magnus en Vindicat de gebeurtenissen in het restaurant 'ten zeerste af te keuren'.
'Enkele jongens hebben ruzie gekregen en vervolgens eten naar elkaar gegooid. Hierbij is er schade veroorzaakt, waaronder een aantal kapotte borden en glazen. Wij vinden het ontzettend vervelend dat dit is gebeurd', staat in een verklaring van beide verenigingen te lezen.

Leden voorlopig geschorst

Zowel Vindicat als Albert Magnus heeft de betrokken leden voorlopig voor 72 uur geschorst. 'Die periode zullen wij als bestuur gebruiken om nader onderzoek te verrichten en uiteindelijk tot gepaste definitieve sancties te komen.' Het is niet bekend om hoeveel leden het gaat.
Naar aanleiding van het incident hebben de verenigingen contact opgenomen met burgemeester Koen Schuiling.
'Samen met hem en het bestuur van Albertus zullen we met desbetreffende eerstejaars in gesprek gaan over hun gedrag. Ook moeten zij persoonlijk hun excuses aanbieden aan de Sushi Mall.'

Vijf jaar na vernielingen in restaurant

Het is niet voor het eerst dat leden van Vindicat zich misdragen in de Sushi Mall. Vijf jaar geleden pleegden enkele honderden studenten van de vereniging ook al vernielingen in het restaurant. Vanwege de ophef die volgde gaf toenmalig burgemeester Peter den Oudsten opdracht tot een politieonderzoek. Tot een strafrechtelijk onderzoek kwam het uiteindelijk niet, omdat er geen aangifte was gedaan.