75 Aletta's verzamelen zich voor bijzonder fotomoment

GRONINGEN - In het kader van het 75-jarig bestaan van Aletta, het instituut voor vrouwengeschiedenis, zullen 75 vrouwen die de naam Aletta dragen zich zaterdag verzamelen voor een groepsfoto op de trappen van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen.
De oudste Aletta is 86 jaar, de jongste slechts een paar maanden. Onder de Aletta's zijn er zelfs twee die de naam Aletta Jacobs dragen.
Het instituut voor vrouwengeschiedenis is ontstaan uit het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging. Dit archief met bibliotheek werd in december 1935 opgericht. Het doel was erfgoed van vrouwen te verzamelen, te bewaren én wetenschappelijk onderzoek over de positie van vrouwen te stimuleren. Het archief van Aletta Jacobs vormde het begin van de collectie.
Tegenwoordig bezit het instituut honderden meters oude en nieuwe tijdschriften, brochures, boeken, archieven, pamfletten, affiches en foto’s over het cultureel erfgoed van vrouwen en vrouwenbewegingen. Bijna de helft van de boeken en het overgrote deel van de tijdschriften is in geen andere bibliotheek in Nederland te vinden.