Groningen Airport Eelde hoopt op Londen als nieuwe vliegbestemming

Een toestel van het ter ziele gegane FlyBe op Groningen Airport Eelde
Een toestel van het ter ziele gegane FlyBe op Groningen Airport Eelde © RTV Drenthe
De vliegbestemming Londen keert mogelijk terug op Groningen Airport Eelde. De directie van de luchthaven is met verschillende luchtvaartmaatschappijen in gesprek om de vliegreis naar de Britse hoofdstad weer nieuw leven in te blazen.
Daarmee lijkt er een opvolger te komen voor de Britse vliegmaatschappij FlyBe, die de vluchten tussen Londen Southend en Groningen Airport Eelde tussen 2014 en 2020 verzorgde. In het vroege voorjaar van 2020 ging FlyBe failliet, waardoor de directe verbinding strandde.

'Veel vraag naar Londen'

Groningen Airport Eelde-directeur Meiltje de Groot heeft goede hoop dat de bestemming naar Londen terugkeert. ‘Er is veel vraag naar de bestemming Londen’, zegt De Groot. ‘We zijn met luchtvaartmaatschappijen in gesprek om Londen te laten terugkeren op onze lijst met bestemmingen. Misschien is volgend jaar nog te vroeg, maar wij beschouwen het als een reële optie dat er vanaf 2024 weer vanaf Eelde naar Londen kan worden gevlogen.’
De vlucht naar Londen Southend was in het verleden een populaire bestemming vanaf Groningen Airport Eelde. De eerste maanden was er veel belangstelling voor een vlucht vanaf Eelde naar de oostkant van Londen en de luchthaven denkt dat deze tijden kunnen terugkeren. Het is overigens nog niet duidelijk op welke Londense luchthaven gevlogen wordt.

Extra zomerbestemming

Naast de bestemming Londen is de noordelijke luchthaven druk doende om nieuwe vakantievluchten aan te bieden. ‘Volgend jaar is de kans groot dat er een zomerbestemming bij komt’, stelt De Groot. ‘Ik kan nog niet zeggen om welke bestemming het gaat, maar het ziet er goed uit. Ook zullen we volgend jaar vaker rechtstreeks naar onze bestemmingen gaan vliegen, in plaats van een vlucht via een andere luchthaven.’
Onze vakantievluchten hadden de afgelopen zomer een bezettingsgraad van 98 procent
Meiltje de Groot - directeur Groningen Airport Eelde
De luchthaven kijkt in elk geval terug op een goed vakantieseizoen, zegt De Groot. ‘Onze vakantievluchten hadden de afgelopen zomer een bezettingsgraad van 98 procent. Dat is hoger dan voor de coronacrisis. Door de onzekerheid rond Schiphol zien we dat meer reizigers uit de Randstad vanaf Eelde vertrekken. Dat biedt perspectief voor de toekomst.’
De toekomstvisie van Meiltje de Groot
Op zaterdagmorgen is er op deze site een achtergrondverhaal te lezen, waarin directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde haar visie uiteenzet over de toekomst van de noordelijke luchthaven.

'In 2024 gaat de sector schuiven'

De Groot predikt echter wel realisme rond de toekomst van de noordelijke luchthaven. De provincies Groningen en Drenthe hebben als aandeelhouders toegezegd tot eind 2022 garant te staan voor de tekorten, daarna is het onzeker wat er met de financiering van de noordelijke luchthaven gaat gebeuren. Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar moeten beide provincies opnieuw besluiten wat ze met de luchthaven willen.
Naast de verkiezingen kan ook de krimp van Schiphol van invloed zijn op de toekomst van Groningen Airport Eelde. Vanaf november 2023 moet Schiphol inkrimpen van 500.000 vluchten naar 440.000 vluchten per jaar.
‘Er staat wat te gebeuren in de sector’, zegt De Groot. ‘Maar onze inschatting is ook dat veel maatschappijen komend jaar nog blijven zitten, omdat ze bang zijn om hun slots verliezen en niet meer terugkrijgen. In 2024 kunnen we verschuivingen verwachten en dan denk ik dat er ook een deel onze kant op zal schuiven.’