FC Groningen hard onderuit ondanks korte opleving

Suslov aan de bal
Suslov aan de bal © Orange Pictures
Na vier weken stond er weer een thuiswedstrijd op het programma. FC Groningen kreeg AZ uit Alkmaar op bezoek. De tegenstanders waren vooral in de eerste helft heer en meester en lieten Groningen vrijwel kansloos. De wedstrijd met meerdere gezichten eindigde in 4-1 voor AZ.
De ploeg uit Alkmaar is in vorm, want het verloor nog geen wedstrijd en dat gebeurde ook niet in de Euroborg.
Trainer Frank Wormuth startte met zijn gedroomde voorhoede. Florian Krüger en Ricardo Pepi stonden beide in de basisopstelling en in de punt van de aanval. Topscorer van de ploeg, Cyril Ngonge, werd weer in genade aangenomen en zat bij de selectie. De Belgische vleugelaanvaller begon op de bank. De Duitse oefenmeester miste Delaho Irandust, Paulos Abraham en Jahya Kalley door blessures. Wormuth koos voor Neraysho Kasanwirjo in het centrum van de verdediging ten koste van Mike te Wierik. De matchwinnaar van het duel in Alkmaar afgelopen seizoen, Jesper Karlsson, stond na een lang blessureleed weer in de basiself van AZ-trainer Pascal Jansen.

Geklungel achterin

FC Groningen keek vrijwel direct na de aftrap al tegen een achterstand aan. De doelman van FC Groningen, Michael Verrips, werkte een terugspeelbal slecht weg en speelde de bal in de voeten van Karlsson. De Zweed leek zijn rentree op te leuken met een doelpunt, maar Verrips redde in eerste instantie nog. In de rebound was het dan toch raak, Dani de Wit schoof de bal in de goal, omdat Neraysho Kasanwirjo niet goed oplette.
Na het geklungel achterin raakte rechtsback Liam van Gelderen ook nog geblesseerd. De geboren Zaandammer moest in de tiende minuut al gewisseld worden wegens een hamstringblessure. Damil Dankerlui kwam voor hem in de ploeg.

Loeren op een fout

Na de teleurstellende beginfase leek de ploeg van Wormuth meer te gaan voetballen. Maar het sneed geen hout. AZ loerde op een fout van de Groningers. Op de helft van de tegenstander leverde de FC bijna alle ballen in. Zo ook in de twintigste minuut. AZ kwam er snel uit en het was Karlsson die over de verdediging van de ploeg van Wormuth heen walste. Hij scoorde simpel de 0-2.
De opbouw leek niet te lukken bij de Trots van het Noorden, het werd volledig overklast door de Alkmaarders. De ploeg van de Duitse oefenmeester leek moedeloos en zich al neer te hebben gelegd bij nog een nederlaag.

Aansluitingstreffer van Pepi

Wanneer het opbouwen niet lukt, dan maar een lange bal. Zo moest Kasanwirjo ook gedacht hebben. Hij pompte de bal diep op de helft van AZ, waar Pepi de bal goed oppakte en hem vasthield. De Amerikaanse spits leek eerst te vallen, maar strompelde weer overeind en schoot de bal onberispelijk achter doelman Hobie Verhulst. De broodnodige aansluitingstreffer voor het team uit de Martinistad. Dat was ook de ruststand: 1-2.

Andere wedstrijd

Na de doelwissel was het een minder eenzijdige wedstrijd. FC Groningen stond hoger en stoorde de Alkmaarders op de eigen helft. Het moest ook meer lef tonen om nog iets van de avond te maken. Dat hield ook in dat er ruimte wegegeven werd. AZ kwam in de eerste vijf minuten na de thee dan ook twee keer dichtbij de derde treffer. Eerst bracht de lat redding en later doelman Verrips.
AZ leek niet zo goed om te kunnen gaan met de nieuwe instelling van de Groningers. Eerst was de ploeg van Wormuth rijp voor de slacht, maar in de tweede helft stond er een andere ploeg. Waar het publiek dacht dat de gelijkmaker aanstonds was, viel de goal aan de andere kant. Eerst leek het nog buitenspel van Milos Kerkez, maar hij werd perfect de diepte ingestuurd en prikte met de buitenkant voet de 1-3 binnen.

Storm gaan liggen

Na de goal van Kerkez gingen de koppies weer wat hangen bij FC Groningen. De Groninger storm die net na rust was opgelaaid was na de goal van AZ net zo hard weer gaan liggen. De opleving na de rust was van korte duur. Na de 1-3 wist de ploeg van Wormuth niet meer gevaarlijk te worden. Ook de ingebrachte topscorer Ngonge kon geen potten breken. Het werd al met al een deceptie in de Euroborg, helemaal toen vijf minuten voor tijd Mayckel Lahdo het duel besliste: 1-4. Tevens de eindstand. FC Groningen verloor voor de vierde keer dit seizoen.
Programma en stand
Door dit verlies tegen AZ blijft FC Groningen op acht punten uit acht wedstrijden staan. Daarmee staat het op een voorlopig twaalfde plek. Volgende week speelt de FC op vrijdagavond thuis tegen RKC Waalwijk. De aftrap is om 20.00 uur.