Nieuwe noodopvang voor asielzoekers in Zuidbroek per direct in gebruik

De Eurohal in Zuidbroek
De Eurohal in Zuidbroek © ANP
De nieuwe noodopvang voor asielzoekers in de Eurohal bij hotel Van der Valk in Zuidbroek wordt eerder in gebruik genomen dan gepland. Vandaag kunnen de eerste tweehonderd asielzoekers er al worden ondergebracht. Dat is nodig omdat er elders in het land te weinig plekken zijn.
Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Er was afgelopen donderdagavond veel te doen om de opvang in de gemeenteraad van Midden-Groningen. Een spoeddebat werd stilgelegd nadat een gefrustreerde toeschouwer met een kopje gooide.
Oorspronkelijk zou de nieuwe opvang over een kleine week in gebruik worden genomen. Maar het gebrek aan voldoende opvangplekken is zo groot dat het COA heeft besloten de ingebruikname te vervroegen. Als de inrichting over een paar dagen helemaal gereed is, dan kunnen er maximaal vijfhonderd asielzoekers terecht.

Tekort aan opvangplekken wordt groter

Ondanks de nieuwe noodopvanglocatie wordt het gebrek aan opvangplekken voor asielzoekers in ons land eerder groter dan kleiner. 'Dat is niet de afspraak', zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. In het asielakkoord van eind augustus is onder meer afgesproken dat de veiligheidsregio's op korte termijn 5600 extra crisisplekken realiseren, bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisopvangplekken.
'Op dit moment zien we dat dit niet of onvoldoende gebeurt', aldus Van der Burg. Volgende maand moeten er elfduizend crisisplekken zijn, heeft Van der Burg met de veiligheidsregio's afgesproken. Het ziet er niet naar uit dat dit gaat lukken. Het aantal schommelt per dag, maar lag donderdagavond rond de zesduizend, terwijl er eerder zevenduizend plekken beschikbaar waren. De schommeling wordt onder meer veroorzaakt omdat tijdelijke locaties hun deuren sluiten, terwijl andere weer open gaan.

Groningen doet 'gemiddeld veel meer'

Van der Burg ziet ook dat de provincie Groningen en de veiligheidsregio Groningen 'gemiddeld genomen veel meer doen dan de rest van Nederland' als het gaat om de opvang van asielzoekers.
Eerder werd al bekend dat de provincie Groningen samen met de provincie Drenthe de enige provincies zijn die het gevraagde aantal reguliere opvangplekken hebben gerealiseerd. Voor het einde van dit jaar moeten in de andere provincies nog zo'n 18.500 reguliere opvangplekken worden gevonden.

Ter vervanging van crisisnoodopvang

De nieuwe opvang in Zuidbroek komt in de plaats van de crisisnoodopvang met honderd plekken op dezelfde locatie. Daar zijn sinds het begin van de zomer twee keer per week maximaal honderd asielzoekers ondergebracht om er te overnachten. De volgende ochtend werden ze weer teruggebracht naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. De nieuwe noodopvang in Zuidbroek blijft gedurende maximaal een jaar permanent in gebruik.
De gemeente Midden-Groningen meldt dat er op de locatie en in de omgeving politie, marechaussees, het Rode Kruis, brandwachten en medewerkers van het COA aanwezig zijn.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: 'Een uitdrukkelijke voorwaarde voor mij is dat de veiligheid in en buiten de opvanglocatie goed geregeld is. Op de locatie zelf is dat de verantwoordelijkheid van het COA, die daarvoor een bedrijf inhuurt. Met de politie en Koninklijke Marechaussee zijn hierover goede afspraken gemaakt'.
Update: dit bericht is later aangevuld met een reactie van de gemeente Midden-Groningen.