Teruggekeerde Ngonge begint op de bank: 'Hij heeft het begrepen en gevoeld'

Cyril Ngonge
Cyril Ngonge © Orange Pictures
Na een verbanning van zo'n drie weken maakt Cyril Ngonge zaterdag weer deel uit van de selectie van FC Groningen. De 22-jarige Belg start nog niet in de basis.
Ngonge is met twee doelpunten nog altijd topscorer van FC Groningen. Over de voetbalkwaliteiten van Ngonge ging het de laatste tijd dan ook niet, maar meer over het gedrag van de grillige aanvaller.
De reactie van Ngonge:
Ngonge weer bij de selectie van FC Groningen: 'Nu ben ik terug'

'De trainer heeft altijd het laatste woord'

'Ik werd na -21 gestuurd en ja... Nu ben ik terug. Ondertussen zijn er dingen gebeurd met de trainer. We hebben samen gesproken, maar ook met het team. Uiteindelijk is er besloten dat ik terug in de ploeg mocht komen en daarom ben ik nu hier', zegt Ngonge.
'Begrijp ik waarom ik werd weggestuurd? Sommige aspecten wel, sommige aspecten minder, maar uiteindelijk heeft de trainer altijd het laatste woord. Ik moet doen wat er gevraagd wordt en wat er hoort in het team.'
Leuke jongen, goed mens. Maar zijn reacties passen soms niet
Frank Wormuth over Cyril Ngonge

'Ngonge een spiegel laten zien'

'Het is een proces dat we zijn begonnen door te praten', zegt trainer Frank Wormuth. 'Ik heb uitgelegd waarom, want de ploeg heeft een norm. Dat heeft hij niet zo begrepen, dus toen heb ik het hem laten voelen. Zijn reactie na die twee weken is goed. We zijn in gesprek met een psycholoog en een mentalcoach. Leuke jongen, goed mens. Maar zijn reacties passen soms niet. Die moet hij controleren. We hebben hem een spiegel laten zien en we wilden hem altijd terug in de ploeg krijgen. Ondertussen heeft hij het begrepen en gevoeld.'

Wormuth ziet verbetering

Volgens Wormuth heeft de aanvaller zich de laatste tijd verbeterd, is er nog wel een traject gaande, maar heeft Ngonge het verdiend om weer onderdeel van het team uit te maken.
'Het is pas drie en een halve week geleden, dus veel verbetering zal je nu nog niet gaan zien', denkt Ngonge. 'Toen ik werd teruggezet moest ik beslissen of ik wilde blijven of wilde weggaan bij de club. Daar moest ik toen wel even over nadenken, omdat je op zo'n moment boos bent. Uiteindelijk dacht ik na een uurtje: Ik heb nog dingen te doen hier. Daarom heb ik besloten om gewoon te blijven en mezelf te laten zien. Ik ben gaan trainen bij het -21 team en heb mijn best gedaan en heb laten zien dat ik daar niet negatief op reageerde. Ik ben goed gaan trainen en ben een voorbeeld voor die jongens geweest.'
Dit zegt Wormuth over Ngonge:
Wormuth over Ngonge: 'We hebben het hem even laten voelen'

AZ komt op bezoek

Zaterdag komt AZ dus op bezoek in de Euroborg. De ploeg van Pascal Jansen staat op de derde plaats in de eredivisie en verloor nog niet. De laatste wedstrijd wonnen de Alkmaarders met 2-1 van Ajax.
'Het is één van de beste ploegen van de eredivisie', zegt Wormuth. 'Ze hebben ook een jonge ploeg, net zoals wij. Een voorbeeldploeg met veel kwaliteit. Het wordt een uitdaging voor ons, maar we zijn liefhebbers van uitdagingen.'
Wormuth blikt vooruit op de wedstrijd:
'AZ is de beste ploeg van de eredivisie'

Pepi en Krüger voorin

FC Groningen mist Yahya Kalley en Daleho Irandust, terwijl Paulos Abraham en Luciano Valente nog twijfelgevallen zijn. Ricardo Pepi en Florian Krüger krijgen waarschijnlijk de voorkeur voorin en zullen dan voor het eerst samen starten.