Opkoopregeling in bevingsgebied geldt voortaan het hele jaar door

Opkoopregeling
Opkoopregeling © Jos Schuurman/FPS
De opkoopregeling van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voor woningen in het aardbevingsgebied in onze provincie is voortaan het hele jaar beschikbaar. Tot nu toe was er twee keer per jaar een aanvraagronde, maar vanwege teruglopende belangstelling kunnen mensen nu op elk moment een aanvraag doen.
Het zogeheten Koopinstrument van de NCG houdt in dat mensen binnen het door de overheidsinstantie vastgestelde gebied hun huis kunnen laten opkopen als het minimaal acht maanden via een makelaar te koop staat.

Gebruikt voor tijdelijke huisvesting

Van 2016 tot en met vorig jaar zijn in totaal 83 woningen opgekocht via het Koopinstrument. De opgekochte woningen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de versterkingsopgave of opnieuw te koop gezet.

Dit jaar 10 miljoen beschikbaar

Het aantal aanmeldingen voor de opkoopregeling daalt de laatste jaren. Volgens de NCG komt dat waarschijnlijk door de aantrekkende woningmarkt. In 2021 waren er tien aanmeldingen, in 2020 43. In 2019 waren dat er nog 76. Dit jaar is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen.