Westerkwartier hoopt baby's warm te maken voor verse groenten

Een jongetje gooit zijn bord met eten omver
Een jongetje gooit zijn bord met eten omver © Arie Hut/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier wil graag dat haar inwoners gezonder leven en richt zich daarbij ook op de allerkleinsten. In Marum start een proef met de zogeheten Baby Groente Tas, voor kinderen tussen vier en twaalf maanden.
De proef is een uitvloeisel van het Lokaal Preventieakkoord Westerkwartier, om overgewicht terug te dringen. Hoe eerder baby’s in aanraking komen met groenten, hoe beter, redeneert de gemeente.

'Er wordt te weinig groente gegeten'

'De tas helpt ouders om verschillende groenten te geven aan hun baby. Als baby’s vaak verse groenten proeven, eten zij op latere leeftijd beter groente. Dat is winst, omdat in Nederland de meeste kinderen en volwassenen te weinig groente eten', zegt wethouder Harry Stomphorst.

Proef start volgend jaar

De proef start bij het ingaan van volgend jaar. Stichting Kind en Voeding werkt voor de proef samen met de gemeente Westerkwartier, het consultatiebureau van de GGD, streekboeren en de huisartsen in Marum.
In de papieren tas komen wekelijks twee soorten verse groenten, met recepten erbij. Ouders die willen meedoen aan de proef, doen dat de eerste acht weken gratis.