'Ooit gebouwd voor altijd' en 'Gagarins Engelen' verkozen tot Beste Groninger Boek

GRONINGEN - Het boek Ooit gebouwd voor altijd heeft zaterdag, tijdens het Prozafestival Het Grote Gebeuren, de prijs voor Beste Groninger Boek in de categorie non-fictie gekregen. In de categorie fictie kreeg het boek Gagarins Engelen van Bennie Roeters deze eervolle vermelding.
Ooit gebouwd is uitgebracht op initiatief van de Stichting Oude Groninger Kerken. De jury koos het boek uit een shortlist van vijf.
Ooit gebouwd voor altijd
schetst een portret van de Stichting Oude Groninger Kerken bij het veertigste jubileumjaar. Het biedt de lezer een kijkje in de geschiedenis, het heden en de toekomst van de organisatie. Het boek bevat bijna 40 korte artikelen over allerlei onderwerpen en diverse foto’s en illustraties. Ook is er een dvd en een getijdenboekje bijgesloten.
Volgens de jury biedt het boek een originele benadering van een thema dat gemakkelijk oubollig had kunnen zijn. ' Door de vele verschillende stemmen is het boek in alle opzichten zeer gevarieerd en bijzonder rijk; ook in de uitvoering.’
Gagarins Engelen speelt voor een groot deel in Oost Groningen. Bennie Roeters is geboren en getogen in onze provincie maar woont alweer een flink aantal jaren in Amsterdam. Gagarins Engelen werd door de jury geprezen als een 'spannende, geestige en meeslepende ontwikkelingsroman'. De roman speelt in de jaren zestig in een communistenmilieu in Oost-Groningen rond een jongen die naar de Sovjet-Unie reist.