Molen de Noordstar heeft stemmen nodig om restauratie te bekostigen

Vrijwillig molenaar Taeke Overdijk en Bert Steenhuizen van de Molenstiching voor de Noordstar
Vrijwillig molenaar Taeke Overdijk en Bert Steenhuizen van de Molenstiching voor de Noordstar © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Groningers hebben nog twee dagen om molen de Noordstar z'n broodnodige restauratie te bezorgen. De molen in Noordbroek is genomineerd voor de Molenprijs-verkiezing van de Stichting Hollandsche Molen en de Vriendenloterij.
De hoofdprijs van die verkiezing liegt er niet om: voor de winnaar ligt 75.000 euro klaar. En dat kunnen ze in Noordbroek goed gebruiken, zeggen vrijwillig molenaar Taeke Overdijk en Bert Steenhuizen van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen in koor.

'We staan er redelijk goed voor, denken we'

Noordbroek moet de concurrentie aan met drie molens in Utrecht en Gelderland. 'Het is moeilijk te zeggen hoeveel stemmen we precies hebben', zegt Steenhuizen, 'maar we hebben de indruk dat we er wel redelijk goed voorstaan.'
Al vanaf 7 september is Molenstichting bezig met een campagne om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. De 75.000 euro zou in Noordbroek goed op z'n plaats zijn, zegt molenaar Overdijk.
De molenkap is helemaal versleten en moet vervangen worden
Molenaar Taeke Overdijk
'De bekleding van de kap is helemaal versleten, die moet compleet vervangen worden', zegt hij. 'Bij de vorige restauratie in 1990 is er één roede vervangen, de andere niet. De één is dus dertig jaar oud, de andere al zestig. Dus die is ook aan restauratie toe.'

In totaal twee ton nodig

Voor een complete restauratie is twee ton nodig. 'Maar als je een deel binnen hebt, kun je ook makkelijk andere fondsen benaderen', weet Overdijk. Vorig jaar was De Dellen in Nieuw-Scheemda in de race, maar die molen liep de hoofdprijs van 75.000 euro toen mis.
Stemmen kan alleen nog dit weekend op de website van molenprijs. 'Een kleine moeite, maar een groot plezier', zegt Overdijk. De winnaar wordt op 11 oktober bekend gemaakt.