Warming-up: FC Groningen - AZ

Tomas Suslov haalt uit tijdens de editie van vorig seizoen
Tomas Suslov haalt uit tijdens de editie van vorig seizoen © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen AZ.
Afgelopen seizoen won FC Groningen de thuiswedstrijd tegen AZ met 2-0. De wonderschone goal van de in genade aangenomen Cyril Ngonge leidde toen de tweede overwinning van het seizoen in. De situatie tussen vorig seizoen en dit seizoen is wel enigszins te vergelijken. AZ voetbalt goed, verloor nog niet en komt met erg veel vertrouwen naar stadion Euroborg. FC Groningen daarentegen worstelt, scoort moeilijk en won dit seizoen pas twee keer.

De vorm: FC Groningen

Trainer Frank Wormuth is na zeven speelrondes nog altijd zoekende met FC Groningen. Tegen Sparta koos de trainer er zelfs voor om met vijf verdedigers aan de wedstrijd te beginnen, terwijl aan het begin van het seizoen duidelijk was gezegd dat dit tot het verleden behoorde. De Duitse oefenmeester verdedigde dit door te zeggen dat dit team vertrouwen had gehaald uit de laatste twintig minuten tegen SC Cambuur, toen er ook vijf man achterin waren opgesteld.
In aanvallend opzicht moest FC Groningen tegen Sparta omschakelen naar een 3-4-3 systeem om op die manier tot kansen te komen. Dat mislukte jammerlijk. De Trots van het Noorden wist slechts één goede kans te creëren, die Ricardo Pepi keurig afrondde. Wormuth zei na afloop dat zijn team niks had weggegeven en was daarover tevreden. Dat klinkt logisch, maar als je als FC Groningen negentig minuten op het Kasteel in Rotterdam moet verdedigen, zonder zelf veel te creëren, is er nog heel veel werk aan de winkel.
Wormuth liet gisteren tijdens het wekelijkse perspraatje doorschemeren dat het zomaar kan dat Florian Krüger en Pepi samen in de punt van de aanval beginnen tegen AZ.

De vorm: AZ

De laatste wedstrijd van AZ werd knap gewonnen van Ajax. In Alkmaar won de ploeg van Pascal Jansen met 2-1. Daardoor staat AZ op de derde plaats in de eredivisie zonder een wedstrijd te hebben verloren.
Jesper Karlsson keert vanavond terug in de selectie, terwijl Bruno Martins Indi er een tijd uit ligt met een blessure. 'Het is een van de beste ploegen van de eredivisie', zegt Wormuth. 'Ze hebben ook een jonge ploeg, net zoals wij. Een voorbeeldploeg met veel kwaliteit. Het wordt een uitdaging voor ons, maar wij zijn liefhebbers van uitdagingen.'
'AZ is de beste ploeg van de eredivisie'

Waar moeten we op letten?

Aanvaller Cyril Ngonge keert vandaag dus terug in de wedstrijdselectie van FC Groningen. Gisteren gaf de aanvaller tekst en uitleg over zijn absentie, maar echt duidelijk werd het niet. Ngonge verweet zijn teamgenoten dat ze niet eerder aan de bel trokken, maar beloofde wel beterschap.
Ngonge weer bij de selectie van FC Groningen: 'Nu ben ik terug'

Historie

AZ kwam 32 keer eerder op bezoek in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. Het werd zeven keer gelijk, AZ won dertien keer en FC Groningen trok twaalf keer aan het langste eind.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - AZ begint om 18.45. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Matthijs doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Daleho Irandust en Yahya Kalley zijn geblesseerd terwijl Luciano Valente en Paulos Abraham een twijfelgeval zijn.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijk opstelling tegen AZ
Vermoedelijk opstelling tegen AZ © RTV Noord