Dovencafé opent in Stad: 'lk heb hier geen last van rumoer'

Ronald Niemeijer besteld koffie in het dovencafé
Ronald Niemeijer besteld koffie in het dovencafé © Ronald Pras/RTV Noord
'We zijn uitgenodigd om een kopje koffie te drinken in het vandaag geopende dovencafé in Stad', vertelt Expeditie Grunnen-presentator Ronald Niemeijer aan zijn team. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen.
Het team wordt ontvangen door de eigenaresse van het café Engelien Kester en stuit al snel op een uitdaging, niemand van hen heeft gebarentaal in de vingers. Gelukkig kan Kester liplezen en wordt er uiteindelijk met handen en voeten twee zwarte koffie en één cappuccino besteld. Zo leren de heren het gebaar voor koffie, cappuccino en drinken.
Een van de eerste bezoekers van het café is de familie Schuurman. ‘Kunnen jullie mij wel horen?’ vraagt Niemeijer aan het gezin. Zoon Fabian reageert enthousiast: ‘Ik!’ en werpt zich op als woordvoeder van het gezin. 'En wie van jullie is er doof?' vervolgt Niemeijer. Ook daar antwoordt Fabian bevestigend op. 'Maar ik heb nu mijn gehoorapparaat aan, dus ik kan het allemaal verstaan.'
In het dovencafé is het een stuk stiller dan in andere koffiezaakjes, zo wordt er bijvoorbeeld geen muziek gedraaid en de meeste gesprekken worden gevoerd in gebarentaal. 'Zo kan ik me stuk beter focussen en heb ik geen last van rumoer', vertelt Fabian.

Dit en meer…

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder halfuur op RTV Noord. Of bekijk de uitzending hieronder direct:
Expedtie Grunnen: weinig geluid in het doven café