Burgemeester wil groots meerdaags jaarwisselingsfeest in Stadspark

Vuurwerk in Stad
Vuurwerk in Stad © FPS/Jos Schuurman
De gemeente Groningen wil in de toekomst tijdens de jaarwisseling een groot feest organiseren op de drafbaan in het Stadspark. Dat evenement moet er komen als er een landelijk vuurwerkverbod wordt ingesteld. Zover is het nog niet en daarom komt er dit jaar een centrale licht- of vuurwerkshow in het centrum van Groningen.
Dat blijkt uit een jaarwisselingsplan dat burgemeester Koen Schuiling heeft geschreven. Daarin zet hij uiteen hoe de gemeente de komende oud & nieuw gaat aanpakken.

Winterwonderland

Hij geeft daarnaast dus ook een doorkijkje naar de komende jaren. In de toekomst moet er een feest komen op de drafbaan. Een naam is ook al bedacht: Winterwonderland. Mocht zo'n feest er in de toekomst komen dan waarschuwt de burgemeester al wel vast voor de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.
De gemeente wil het aftelmoment, dat nu in het centrum plaatsvindt, dus grootser aanpakken in de toekomst. In het centrum is geen plek voor een groter feest dan nu het geval is. Daarom wordt er gekeken naar een geschiktere locatie en dat is volgens de burgemeester het Stadspark. Volgens de gemeente zouden horecaondernemers ook niet zitten wachten op meer mensen die tijdens de jaarwisseling naar het centrum komen.
Het aftelmoment op de Vismarkt in 2019
Het aftelmoment op de Vismarkt in 2019 © Martijn Klungel/RTV Noord

Meerdaags evenement

Dat evenement moet al van de grond komen in de dagen voorafgaand aan oudejaarsdag. Het moet ook niet alleen leuk voor jongeren zijn, maar ook voor ouders en ouderen. Door een meerdaags jaarwisselingsevenement te organiseren wil Schuiling alle inwoners laten meegenieten.
Daarmee lijkt hij tegemoet te komen aan de roep van de gemeenteraad. Die floot hem eerder terug. Een eerste plan zou zich volgens de raadsleden te veel richten op de binnenstad.
Zolang het kabinet nog geen algeheel vuurwerkverbod instelt, zal er nog geen groter feest in het Stadspark komen. In het centrum komt de komende jaarwisseling naar alle waarschijnlijkheid een licht- of vuurwerkshow met muziek. In de aanloop naar oud en nieuw zal de binnenstad ook worden opgesierd met kerstbomen. Er moet verder een straatfestival komen en ICE-carving.
Onrust in Paddepoel
Onrust in Paddepoel © Dennis Venema

Elk jaar sprake van overlast

In het plan wordt niet alleen stilgestaan bij de gezelligere kant van de feestdagen, maar ook bij de minder leuke kanten. Zo is er elk jaar ook sprake van overlast. Om die zoveel mogelijk in te dammen denkt de burgemeester aan extra inzet van veiligheidscamera's in bepaalde wijken. Dat moet overlast en geweld gaan beperken. Het in kaart brengen van mogelijke overlastgevers start binnenkort al. Op basis van dossiervorming kan worden besloten om op het moment suprême een individueel- of groepsverbod op te leggen.