Birmingham City steunt Juninho Bacuna na racistische opmerkingen

Juninho Bacuna tijdens de wedstrijd tussen Brimingham City en Sheffield United
Juninho Bacuna tijdens de wedstrijd tussen Brimingham City en Sheffield United © ANP
Birmingham City heeft zondag aan het begin van de avond via een statement laten weten Juninho Bacuna te steunen. De Stadjer, sinds dit jaar speler van 'The Blues' kreeg afgelopen week de nodige racistische opmerkingen naar z'n hoofd geslingerd.
Dat gebeurde via social media, nadat Bacuna dinsdag had meegespeeld in een vriendschappelijke interland tussen Indonesië en Curaçao (2-1). Tien minuten voor het einde werd Bacuna met een rode kaart van het veld gestuurd, waarna de social media-accounts van de voormalige middenvelder van FC Groningen volstroomden met reacties. Daarbij zaten ook racistische uitlatingen.
'We zijn ontzet over de racistische beledigingen gericht aan het adres van Juninho Bacuna op sociale media en veroordelen de acties van de daders in de sterkst mogelijke bewoordingen', laat Birmingham City weten op haar clubwebsite. De club liet daarbij weten dat de accounts die de racistische opmerkingen op hun geweten hebben, niet uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig zijn.

Black History-maand

In het statement benadrukte de club uit het Championship dat er tijdens de wedstrijd van zaterdag tegen Sheffield United, waarin Bacuna 65 minuten meespeelde, geen sprake van racisme was. Bovendien werd rondom dat duel stilgestaan bij de start van de Black History-maand, een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora.
'De geschiedenis van blues is zwarte geschiedenis en de club zal diversiteit blijven vieren en verdedigen. Discriminatie, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd', besloot Birmingham City het statement. Juninho Bacuna zelf reageerde op de uitlatingen door via Instagram Stories steunbetuigingen aan zijn adres te delen.