Nog geen vergunning voor gasopslag

PIETERBUREN - Het Franse energieconcern EDF heeft nog geen vergunning aangevraagd voor de opslag van gas in zoutkoepels bij Pieterburen.
Dat blijkt uit de antwoorden van minister Verhagen van Economische zaken op kamervragen van de PvdA. De partij wilde naar aanleiding van grote onrust in Pieterburen over de gasopslag weten hoe de vork nu in de steel zit.
Het blijkt dat de Franse energiegigant wel een aanvraag heeft gedaan voor proefboringen naar de aanwezigheid van zout. De verwachting is dat EDF binnen twee jaar een proefboring kan doen. Als EDF dan besluit een vergunning aan te vragen voor de winning van zout, dan moet Verhagen deze vergunning afgeven. Er wordt dan eerst gekeken naar mogelijke bodemdaling en eventuele schade.
Volgens de minister is de duur van een aanvraag tot een eventuele afgifte is zes tot twaalf maanden. Hierna kan EDF een vergunning voor gasopslag doen, die dan ook eerst weer goedkeuring van de minister moet hebben. Voor alle vergunningsaanvragen geldt een bezwaar-en beroepsfase.