Aantal minimahuishoudens in gemeente Groningen daalt, maar aandeel langdurige minima neemt toe

Een bijna lege portemonnee
Een bijna lege portemonnee © ANP/Roos Koole
Het aantal minimahuishoudens in de gemeente Groningen is de afgelopen jaren gedaald. Daarentegen is het aantal huishoudens dat langdurig (vier jaar of langer) moet rondkomen van een minimuminkomen, gestegen. Dit blijkt uit de Armoedemonitor van de gemeente Groningen.
Van 2016 tot 2020 is het aandeel minimahuishoudens in de gemeente Groningen gedaald van 17,3 naar 16,7 procent. Dit komt neer op 17.000 huishoudens. Daarmee staat Groningen landelijk op de vierde plek na Rotterdam, Amsterdam en Arnhem.

Kinderen

In Groningen wonen relatief gezien meer kinderen in een minimahuishouden dan gemiddeld in Nederland. In 2019 leeft 12,9 procent van alle kinderen in de gemeente Groningen in een minimahuishouden. Een deel van die kinderen (7,8 procent) maakt deel uit van een huishouden dat vier jaar of langer moet zien rond te komen van een minimuminkomen. Landelijk gaat het om 7,9 procent en 3,9 procent.

Wijken

Er is een aantal Groninger wijken waar aanzienlijk meer minimahuishoudens zijn dan gemiddeld. Dit zijn De Hoogte, de Indische Buurt, Selwerd, Paddepoel en de Oosterparkwijk.

Sociale contacten

Uit de Armoedemonitor blijkt verder dat minima minder sociale contacten hebben. Ook zijn ze minder tevreden met hun leven en voelen ze zich minder gezond.

Energiearmoede

Hoewel het geen vast onderdeel is van de Armoedemonitor, is dit keer ook gekeken naar ‘energiearmoede’. Door de stijgende energieprijzen dreigt een groot deel van de minimahuishoudens het slachtoffer te worden van energiearmoede. Als de energieprijzen eind 2022 verdubbeld zijn ten opzichte van 2019, is elk minimahuishouden dat in 2019 een energierekening had van rond de zestig euro, energiearm.