Woningcorporatie Marenland wil zichzelf opheffen en woningen herverdelen

Bouw van woningen in Opwierde -Zuid in Appingedam
Bouw van woningen in Opwierde -Zuid in Appingedam © Martin Drent/RTV Noord
Woningcorporatie Marenland onderzoekt of de eigen woningen herverdeeld kunnen worden onder andere woningcorporaties. Dat heeft alles te maken met de enorme versterkingsoperatie vanwege de aardbevingen waar Marenland voor staat. De woningcorporatie wil zelfs zo ver gaan om de eigen organisatie op te heffen als het plan levensvatbaar is.
De operatie is al begonnen en de komende jaren moeten er nog eens honderden woningen worden versterkt of nieuw gebouwd. Interim-directeur-bestuurder Margriet Drijver vindt dat deze opgave te groot is voor de huidige organisatie.

In z'n geheel opdoeken

Door de woningen van Marenland onder te brengen bij zeven andere corporaties, die vallen onder de paraplu van Kr8, denkt Drijver dat de versterkingsopgave beter en sneller verloopt.
Als uit het onderzoek blijkt dat zo'n herverdeling van huizen mogelijk is, dan is het plan om de organisatie van woongroep Marenland in z'n geheel op te doeken. Het personeel moet dan ook ondergebracht worden bij de andere woningcorporaties.

December duidelijkheid

Voor de huurders hebben de plannen geen consequenties, zegt Drijver. ‘Een volledige herverdeling geeft ons de kans om de opgave, de woningen en ook de risico’s in de regio logischer te verdelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de versterkingsopgave ten goede komt en dat het voor onze huurders goed uitpakt’.
In december moet duidelijk worden of deze rigoureuze plannen door kunnen gaan. Woongroep Marenland is een woningcorporatie in Noordoost-Groningen en verhuurt ongeveer 2300 woningen in de gemeente Eemsdelta en Het Hogeland.