Inspectie: situatie asielzoekers Ter Apel 'nog steeds schrijnend'

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
De situatie voor asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel is 'nog steeds schrijnend', zo meldt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ). Volgens de inspectie zitten mensen dicht op elkaar in een 'koude, tochtige en vuile sporthal'. Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid.
'Zeker voor de meest kwetsbaren, zoals baby's, jonge kinderen, ouderen en zieke mensen, is de situatie nijpend', aldus de IGJ. De risico's worden vergroot doordat asielzoekers vaak verplaatst worden tussen crisisnoodopvanglocaties.

Opvang Zoutkamp 'adequaat'

De inspectie is van mening dat staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Justitie en Veiligheid en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 'al het nodige' moeten doen om de omstandigheden te verbeteren voor mensen in het centrum. Dit schrijft de IGJ na vorige week het voorterrein, de sporthal en de nachtopvang in Ter Apel te hebben bezocht. Ook de locatie in Zoutkamp is door de inspectie bekeken.
Die is, zo valt op de eigen site van het IGJ te lezen, op 'adequaat niveau'. In Ter Apel kunnen de omstandigheden echter een negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van mensen.'

Vorige bezoeken

Het is niet voor het eerst dat de inspectie de noodklok luidt. In augustus zag de IGJ een 'totaal gebrek aan hygiëne' op het voorterrein'. Dit werd aangekaart in een brief die verzonden is aan burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling en zorgminister Ernst Kuipers. De situatie verbeterde, 'maar nu is opnieuw een ongezonde situatie ontstaan voor een grote groep mensen', aldus het IGJ.
De asielopvang voor kinderen bleek in september en juni ondermaats, dat constateerden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Volgens hen liepen vooral kinderen zonder ouders daardoor grote risico's, maar ook voor kinderen met ouders 'is de situatie niet in orde'.

Driehonderd alleenstaande minderjarigen

Bij hun laatste bezoek hoorde de IGJ dat er bijna driehonderd alleenstaande minderjarigen in Ter Apel zijn, terwijl er plaats is voor 55.
Het COA geeft aan dat de druk op de opvang alle langere tijd enorm is. 'Hierdoor is het helaas niet mogelijk om opvang te bieden van het niveau waar het COA normaal gesproken voor staat. We doen onder de huidige omstandigheden wat we kunnen.'