Vogelgriep in Kiel-Windeweer: 102.000 vleeskuikens afgemaakt

Op enkele plekken in de provincie geldt een vervoersverbod vanwege vogelgriep
Op enkele plekken in de provincie geldt een vervoersverbod vanwege vogelgriep © Reinder Smith/RTV Noord
Op een pluimveebedrijf in Kiel-Windeweer is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer ziekmakende variant, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ruim 102.000 vleeskuikens op de locatie afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vierde besmetting in 'najaarsgolf'

In de 1-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. De NVWA zal dat bedrijf screenen op vogelgriep.
Het bedrijf in Kiel-Windeweer is het vierde pluimveebedrijf in onze provincie waar dit najaar vogelgriep is vastgesteld. Afgelopen winter was dat ook al bij meerdere bedrijven het geval.

Ergste epidemie tot nu toe

De huidige vogelgriepepidemie is de ergste die ooit is waargenomen in Europa, zo meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC maandag. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne.