Bomen homo-ontmoetingsplaats Steendam illegaal gekapt

De gekapte bomen in Steendam
De gekapte bomen in Steendam © Hans Scheffer
De gemeente Midden-Groningen had een kapvergunning moeten afgeven voor 26 gekapte bomen bij een homo-ontmoetingsplaats in Steendam.
Tot die conclusie komt de onafhankelijk bezwaarschriftencommissie van de gemeente. Stichting Keelbos, een groep die zich inzet voor het behoud van homo-ontmoetingsplaatsen, had bezwaar aangetekend en eiste dat de 26 verwijderde bomen opnieuw worden geplant.

Grond was eigendom van Midden-Groningen

Op het moment van de kap was het stuk grond eigendom van de gemeente Midden-Groningen. Een paar dagen daarna is het verkocht aan een particulier die er een nieuwe camping wil gaan realiseren.
'Als de kap een paar dagen later had plaatsgevonden had de situatie dus heel anders gelegen', concludeert wethouder Erik Drenth. Vanaf dat moment was er namelijk geen kapvergunning meer nodig.
De eis om de 26 verwijderde bomen opnieuw te planten, gaat de gemeente te ver. Als er wel een kapvergunning was aangevraagd, had de gemeente geen mogelijkheden om die te weigeren.

Vaker procedures voor behoud homo-ontmoetingsplekken

Stichting Keelbos start vaker procedures tegen besluiten van de gemeente die (indirect) het gebruik van homo-ontmoetingsplaatsen ontmoedigen. Eerder bijvoorbeeld in de gemeente Oldambt vanwege een afgesloten parkeerplaats bij het Emergobos. Afgelopen april eiste de stichting nog dat een hek in Glimmen verwijderd moest worden.
Daarnaast is de stichting ook achter de schermen bezig om gemeentes te bewegen homo-ontmoetingsplekken te faciliteren. 'Ik denk dat de bezwaarmakers het daarom ook niet zo gaat om deze bomen en deze plek, maar meer over het belang van heren-ontmoetingsplekken in het algemeen', aldus Drenth.
Hans Scheffer van stichting Keelbos
Hans Scheffer van stichting Keelbos © Martijn Klungel/RTV Noord
Hans Scheffer van Stichting Keelbos laat weten niet blij te zijn met het besluit van het gemeentebestuur om de bomen niet opnieuw te planten. De stichting overweegt daarom naar de rechter te stappen.