Twaalf jaar cel geëist voor ombrengen kapster Nathalie uit Muntendam (update)

Politielint bij de woning waar het drama gebeurde
Politielint bij de woning waar het drama gebeurde © Martin Drent/RTV Noord
Voor doodslag op zijn echtgenote Nathalie (50) is tegen de 56-jarige Sander P. uit Muntendam een celstraf van twaalf jaar geëist.
De man bekende tegenover de rechters opnieuw dat hij Nathalie wurgde en daarna haar gezicht omwikkelde met tape. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat P. de dood van Nathalie heeft gepland en dus vroeg ze vrijspraak voor moord.

Al lang relatieproblemen

Het paar had al langere tijd relatieproblemen. Nathalie maakte geluidsopnamen van hun ruzies. Ook van de fatale ruzie was een audiofragment. Hierop is het schelden van Nathalie te horen en het gelach van P. Daarna is ijselijk gegil te horen en het dichtknijpen van de hals van de vrouw.
‘Jij gaat eraan. Ik geen leven, jij geen leven. Je hebt alles kapot gemaakt’, zegt P. op dat moment. Daarna is het een minuut lang stil en is het geluid van stompen en schoppen te horen. Waarna het afscheuren en plakken van tape klinkt.

'Gebeurde in een opwelling'

Volgens de aanklaagster kneep P. de keel van Nathalie in blinde woede dicht en gebeurde dit in een opwelling. Is Nathalie hierdoor om het leven gekomen, of werd het intapen van haar gezicht haar fataal? De man werd pas na de daad kalm, zei de officier van justitie.
Daarom zijn er volgens de aanklaagster onvoldoende aanknopingspunten voor moord. P. is psychisch onderzocht door een psychiater en een psycholoog. ‘Een man met twee gezichten’, zei de officier van justitie. Maar er zijn door de deskundigen geen stoornissen vastgesteld.

Volledig toerekenbaar

De daad kan hem volledig worden aangerekend, vindt de officier van justitie. Om die reden kan geen tbs-maatregel worden opgelegd. De officier van justitie rekende de man zwaar aan dat hij zijn echtgenote onder erbarmelijke omstandigheden achterliet op de keukenvloer.
Hij belde niet de ambulance, maar sloot de deuren van de woning zorgvuldig af en vertrok naar zijn zus. Zijn advocaat vond dat er ook rekening gehouden moet worden met de omstandigheden waarin P. verkeerde. Hij was gekweld, omdat Nathalie van hem af wilde, hij voelde zich door haar getreiterd en uitgedaagd.
Volgens de raadsman was de daad een gevolg van een korte relationele crisis. Deskundigen zagen in P. geen agressieve man. ‘Een man zonder een gewelddadige inborst, een man die liever conflicten vermijdt’, zei de advocaat. De officier van justitie eiste ook een contactverbod met de nabestaanden.
De rechtbank doet 18 oktober uitspraak.
Dit bericht is aangevuld met meer informatie van de officier van justitie