Met vogelgriep besmet pluimveebedrijf in Kiel-Windeweer voor tweede keer getroffen door onheil (update)

Het is (nog) rustig rond het door vogelgriep getroffen bedrijf in Kiel-Windeweer
Het is (nog) rustig rond het door vogelgriep getroffen bedrijf in Kiel-Windeweer © Steven Radersma/RTV Noord
Het bedrijf in Kiel-Windeweer waar door vogelgriep 102.000 vleeskuikens moeten worden geruimd blijft weinig bespaard. In 2019 was de pluimveehouderij doelwit van brandstichting, waarbij twee stallen in vlammen op gingen en 100.000 kippen het leven lieten.
Er heerst dinsdag rond het middaguur een vreemd soort stilte rond het door vogelgriep getroffen bedrijf aan de Vossenburg in Kiel-Windeweer, waar vleeskuikens worden gehouden. Er zijn nog geen rood-witte afzetlinten te zien, nog geen mannen in gele pakken gearriveerd, evenmin is er al tankauto met CO2 het erf opgereden. CO2 wordt gebruikt om kuikens te vergassen.

'In de nacht bericht dat het mis is'

‘We hadden wat uitval in de stal’, zegt medewerker Tim Kuik van het pluimveebedrijf. Hij woont in het huis dat naast de stallen staat. ‘Dat hebben we voor de zekerheid laten controleren. Midden in de nacht kregen we het bericht dat het mis is. Waar de besmetting vandaan komt? Geen flauw idee. De kippen zijn hier goed afgeschermd.'
De kuikens zouden aanstaande maandag worden afgevoerd naar de slacht. Ze zouden dan in 56 dagen tijd een gewicht van 2,5 kilo hebben bereikt. ‘Dat gewicht gaan ze nu niet halen’, zegt Kuik.
Vogelgriepuitbraken in Groningen, dit najaar
Vogelgriepuitbraken in Groningen, dit najaar © RTV Noord

Slachtoffer van brandstichting

Het is voor de tweede keer in relatief korte tijd dat het pluimveebedrijf in Kiel-Windeweer door onheil wordt getroffen. In 2019 gingen er na brandstichting twee stallen in vlammen op, waarbij 100.000 kippen het leven lieten. Die stallen zijn nog steeds niet herbouwd. De dader van die brandstichting is berecht.
Later dinsdag wordt duidelijk dat de vleeskuikens pas woensdag zullen worden geruimd. Wel worden er alvast containers klaargezet achter de stallen.
Pluimveehouder in Onstwedde over vogelgriep in zijn omgeving
Bij pluimveehouder Harry Migchels in Onstwedde, is geen vogelgriep vastgesteld, maar hij heeft wel te maken met beperkingen voor zijn bedrijf. Doordat vogelgriep werd ontdekt in Wildervank, kan binnen tien kilometer geen pluimvee worden getransporteerd. Ook moet hij zijn dieren binnen houden. 'We zijn voorzichtig, want het is erg dichtbij.'
Toen hij hoorde dat een pluimveehouder in Kiel-Windeweer is getroffen door het virus, werd Migchels opnieuw opgeschrikt. 'Je wil het nooit meemaken. In de zomer is er eigenlijk geen vogelgriep, maar nu gebeurt het het hele jaar door. We houden ons hart vast.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van pluimveehouder Migchels uit Onstwedde.