'Razende reporter van Opwierde' legt sloop en nieuwbouw van wijk vast: 'Met de foto's verwerk ik ook mijn eigen boosheid'

Kenny Buitendam legt de sloop en nieuwbouw van de huizen in Opwierde vast
Kenny Buitendam legt de sloop en nieuwbouw van de huizen in Opwierde vast © RTV Noord/Remco in 't Hof
Elke dag rijdt fotograaf Kenny Buitendam uit Appingedam met zijn scootmobiel naar de bouwputten in zijn geplaagde wijk Opwierde. Nadat de huizen werden gesloopt na de aardbevingen die het gebied troffen, is er nu de wederopbouw. Hij legt dat pijnlijke proces vast met zijn camera. Al drie jaar.
Buitendam schat dat hij inmiddels meer dan 45.000 foto's heeft geschoten. Zijn hobby loopt wat uit de hand, erkent hij. 'De bewoners vroegen mij om hun sloophuis te fotograferen, de meesten waren daar zelf bijna niet toe in staat. Veel te emotioneel', legt hij uit.

Knuffels

Mensen zagen de sloop van hun woning met lede ogen aan. Ze namen afscheid van hun vertrouwde stekkie dat door de aardbevingen onherstelbare schade opliep. Soms werden knuffels voor het huis gelegd. Buitendam zag het, en fotografeerde.
Ook de nieuwbouw die terugkomt, volgt hij aandachtig met zijn camera. Buitendam is dagelijks op de bouwplaats te vinden.
'Razende reporter van Opwierde' legt sloop en nieuwbouw van wijk vast

Razende reporter

'De mensen kennen mij allemaal, ze noemen mij ook wel 'de razende reporter van Opwierde'. Ik praat veel met hen.'
Net als zijn lotgenoten ging ook het woonhuis van Buitendam tegen de vlakte. Zijn fotografie-hobby helpt hem bij de verwerking. 'Het is prettig om zulke emoties met elkaar te kunnen delen.'
Veel huizen liggen inmiddels tegen de vlakte
Veel huizen liggen inmiddels tegen de vlakte © RTV Noord/Remco in 't Hof

Boek en expositie

Zoetjes aan is de verzameling foto's wat uit de klauwen gelopen. Buitendam begint te zuchten als hem gevraagd wordt om z'n mooiste foto eruit te vissen. Het selecteren daarvan is al een dagtaak. 'Ik ben bezig met een fotoboek, maar misschien komt er ook een expositie', zegt hij.
Knuffels bij een van de huizen waarvoor sloop dreigt te wachten
Knuffels bij een van de huizen waarvoor sloop dreigt te wachten © RTV Noord/Remco in 't Hof

Interessant

'Dat zou prachtig zijn', borduurt hij verder op dat idee. 'Hier wordt toch geschiedenis geschreven. Het is ons allemaal maar overkomen en we moeten er maar het beste van maken. Dat heeft ook een hele interessante kant, en dat wil ik de mensen hier én in de provincie laten zien.'