Vervroegde opening noodopvang Zuidbroek was ‘kiezen tussen twee kwaden’

De ingang van de noodopvang in Zuidbroek
De ingang van de noodopvang in Zuidbroek © ANP
Het besluit om de noodopvang in Zuidbroek vervroegd open te laten gaan, was ‘kiezen tussen twee kwaden’, zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen.
Afgelopen vrijdag ging de noodopvang in Zuidbroek al open, terwijl het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog bezig was met de inrichting. Die is komende donderdag pas klaar. Volgens de afspraak met de gemeente mag de opvang pas gebruikt worden als er sprake is van een ‘menswaardige inrichting’.

Noodsituatie vanwege plekkentekort

Maar er diende zich een noodsituatie aan: ‘Omdat per 1 oktober meerdere locaties sluiten kreeg ik de vraag of de hal eerder gebruikt mocht worden’, vertelt de burgemeester. Tegelijkertijd is het COA bezig om het verder in te richten.
Nog niet eens voldoende eten voor een kat
asielzoeker uit de opvang
De asielzoekers klagen de eerste dagen over slechte faciliteiten, een chaotische situatie en over het avondeten. ‘Het eten is nog niet eens voldoende voor een kat’, zegt één van de asielzoekers. Een groep van ongeveer 25 mannen besluit dinsdag uit protest de hele dag buiten te blijven op een grasveld langs de A7.

Lastig dilemma: buiten slapen of opvang eerder open?

Hoogendoorn zegt dat de opvang inderdaad nog niet helemaal gereed was en dat enkele asielzoekers de eerste nacht(en) op veldbedden hebben moeten slapen. Inmiddels is dat opgelost en zouden er ook meer faciliteiten bij moeten komen.
Volgens Hoogendoorn was de beslissing dan ook een lastig dilemma. Een keus tussen mensen buiten laten slapen in Ter Apel, of toch onderdak bieden, waarbij de omstandigheden de eerste dagen minder zijn dan gewenst.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen © Pepijn van den Broeke/Gemeente Midden-Groningen

300 asielzoekers in Zuidbroek

Hoogendoorn schoot zijn collega-bestuurder in Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, te hulp en vrijdagnacht kwamen daarom de eerste tweehonderd asielzoekers naar de noodopvang in aanbouw. Daarna kwamen er nog 150 asielzoekers bij uit de crisisnoodopvang in Leek. Een deel van de eerste groep heeft de opvang inmiddels verlaten, waardoor er nu nog driehonderd asielzoekers verblijven.
‘Daar moet het nu in eerste instantie bij blijven’, aldus de burgemeester. Het COA moet de noodopvang in Zuidbroek eerst helemaal inrichten voordat alle vijfhonderd plekken gebruikt mogen worden.

Gemeente in het nieuws door 'kopjesgooier'

Ook zijn instanties nog bezig met het oprichten van een omwonendencommissie en is het COA bezig met een nieuwsbrief voor omwonenden, zegt de burgemeester. ‘Omdat het COA de openstelling naar voren heeft gehaald, is dat allemaal wat onder druk komen te staan.’
Eind vorige week kwam Midden-Groningen landelijk in het nieuws, omdat een boze man een koffiekopje door de raadszaal smeet, toen daar gesproken werd over de noodopvang. Hij wilde daarmee aandacht voor een groep inwoners die faliekant tegen de noodopvang is. Volgens Hoogendoorn is dat geen grote groep.