Wekdienst parlementaire enquête 5/10: Voor het eerst komt ExxonMobil naar de Enquêtezaal

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning gaat verder met haar verhoren
De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning gaat verder met haar verhoren © ANP
Goedemorgen en welkom op verhoordag 24 van de parlementaire enquêtecommissie. Vandaag komt ExxonMobil voor het eerst naar de Haagse enquêtezaal.
De verhoren richten zich deze week voor een belangrijk deel op de rol van de olie- en gasbedrijven en de hoogte van de gaswinning.

Wie worden vandaag verhoord?

10.00 uur: Wouter Raab
Raab was zo’n 20 jaar topambtenaar bij het ministerie van Financiën. Van 2007 tot 2016 directeur Financieringen bij de Generale Thesaurie. Zijn afdeling is verantwoordelijk voor het aangaan, beheren en verkopen van staatsdeelnemingen, zoals de Gasunie. Van 2016 tot 2020 was hij directeur Inspectie der Rijksfinanciën op het ministerie van Financiën. Als ‘ogen en oren van de minister van Financiën’ adviseert de inspectie de minister wekelijks.
13.30 uur: Sandor Gaastra
Gaastra is sinds 2016 topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Als directeur-generaal Klimaat en Energie houdt hij zich bezig met Groningen. Bovendien is hij lid van de raad van commissarissen en het College van Gedelegeerde Commissarissen van GasTerra.
16.00 uur: Filip Schittecatte
Voor het eerst zit ExxonMobil in het getuigenbankje tegenover de enquêtecommissie. Schittecatte werkt al sinds 2001 voor Exxon en was als ‘Gas Marketing Commercial Manager’ verantwoordelijk voor Nederland.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik

Donderdag komt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland, naar de Enquêtezaal. Daarna komt de topman van Energie Beheer Nederland (EBN) naar Den Haag. EBN is een staatsbedrijf en is samen met de NAM verantwoordelijk voor de gaswinning en dus ook de schade in Groningen. Vrijdag hoort de commissie Rolf de Jong, directeur Upstream van ExxonMobil. Commissaris van de Koning René Paas sluit de verhoren vrijdag af.

Terugblik

Henk Kamp heeft er spijt van dat hij na de beving bij Huizinge een recordhoeveelheid gaswinning heeft toegestaan. Kamp had eind 2012 het besluit kunnen nemen om de hoogte van de winning te begrenzen, maar volgens de voormalig minister was er te veel onduidelijkheid. Hij koos ervoor om veertien onderzoeken te doen en niet in te grijpen. Daar heeft hij nu spijt van. ‘Als je intensief bezig bent met zo’n dossier, gaan sommige dingen niet goed. Een aantal dingen heb ik niet goed gedaan, waaronder dit.’ Kamp erkent ook dat hij de versterkingsoperatie heeft onderschat.
Oud-burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren omschreef maandag een onmogelijk relatie tussen de regio en Den Haag. De regio wil dat Den Haag na de beving bij Huizinge een gebaar maakt en de gaswinning verlaagt. Maar het tegenovergestelde is waar. ‘Ja, gekke Henkie. Dan ben je echt het vertrouwen kwijt.'
Inmiddels is de oud-burgemeester dijkgraaf bij Waterschap Hunze en Aa’s. In die rol voert hij onderhandelingen met de NAM over de financiering van maatregelen die bodemdaling tegen moeten gaan. De waterschappen hebben een pot van 463 miljoen euro, maar dat is volgens Ten Brink ‘bij lange na’ niet genoeg. Volgens de dijkgraaf zijn nog zeker honderden miljoenen nodig om nieuwe sluizen, gemalen en een zeesluis te betalen. Die zijn nodig om Groningen veilig te houden.

Je kunt hier onze belangrijkste verhalen van vorige week lezen: