112-nieuws woensdag 6 oktober: Brandweer haalt aan vogelgriep bezweken zwanen uit vijver • Gaslekken in Stadskanaal en Winschoten

Brandweerlieden halen de dode zwanen uit de vijver
Brandweerlieden halen de dode zwanen uit de vijver © 112Groningen
In dit liveblog houden we je deze woensdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

17.45 Dode zwanen met vogelgriep aangetroffen in vijver Noorddijk

In een vijver aan de Noordijkerweg in Noorddijk zijn woensdagmiddag twee dode zwanen aangetroffen. Een derde zwaan, de moeder van de twee, zwemt nog in de vijver. De zwanen zijn getroffen door vogelgriep.
De brandweer heeft de twee dode jonkies uit het water gehaald. Het is niet bekend of de nog levende moederzwaan wordt afgemaakt. Diverse hulpdiensten waren ter plaatse, waaronder de brandweer inclusief een duiker met schepnet. Ook een tankauto en de dierenambulance waren aanwezig.
De vader van het zwanengezin is naar verluidt eerder dit jaar al omgekomen nadat hij gewond raakte nadat hij tegen een hoogspanningsmast vloog. Ook twee andere jonkies kwamen eerder al om. De twee dode zwanen die woensdagmiddag uit de vijver zijn gehaald, zijn afgevoerd.

16.40: Fietser zwaargewond na aanrijding met bestelbus in Sebaldeburen

Aan de Woldweg in Sebaldeburen is een fietser ernstig gewond geraakt na een aanrijding met een voertuig. Vermoedelijk gaat het om een botsing met een bestelwagen.
De hulpdiensten zijn ter plaatse. Het ongeval gebeurde omstreeks 16.40 uur.

15.25: Winkels en appartementen in Stadskanaal ontruimd wegens gaslek

Verschillende winkels en appartementen aan de Europalaan in Stadskanaal zijn ontruimd vanwege een gaslek. Mensen die geëvacueerd zijn, kunnen terecht in Theater Geert Teis en in sporthal De Spont.
Directrice Annelies Klunder van het theater: ‘We zijn benaderd door de gemeente om als tijdelijke opvanglocatie voor omwonenden te fungeren. We hebben nu zo’n zestig mensen binnen zitten. Die zijn behoorlijk ontdaan. Er zitten veel ouderen bij.’
Het overdekte winkelcentrum Kanaalpassage is volledig afgezet. In meerdere winkels is gas gemeten, meldt de brandweer. Boven die winkels liggen appartementen.
Update: Iets na half zes liet de brandweer weten dat het blokkeren van de gasleiding gelukt is en dat er minder gas wordt gemeten. De brandweer blijft nog wel meten en de Kanaalpassage blijft de rest van de dag dicht.
Overdekt winkelcentrum Stadskanaal ontruimd wegens gaslek

14.30: Woningen ontruimd na gaslek in Winschoten

In Winschoten zijn woningen in meerdere straten door de brandweer ontruimd vanwege een gaslek aan de Hoogstraat. De brandweer kan de plek van het lek niet goed vinden, zegt een woordvoerder. Uit voorzorg is daarom besloten om meerdere straten te ontruimen. Enexis is inmiddels ter plaatse om het gas af te sluiten.
Brandweer in de Hoogstraat in Winschoten
Brandweer in de Hoogstraat in Winschoten © Noordernieuws

12.45: Fietser aangereden door auto in Stad

Een fietser is op de Floresstraat in de stad Groningen aangereden door een auto. Volgens een 112-fotograaf is de fietser ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.
Een ambulance aan de Floresstraat in Groningen
Een ambulance aan de Floresstraat in Groningen © Martin Nuver/112 Groningen

7.10: Motorrijder gewond na ongeval bij Scharmer

Een motorrijder is gewond geraakt bij een ongeluk op de Woudbloemlaan bij Scharmer. Hij heeft onder meer een boom en een lichtmast geraakt. Volgens een woordvoerder van de politie was het slachtoffer wel aanspreekbaar. Er kwam onder meer een traumahelikopter ter plaatse.
De traumahelikopter landt bij Scharmer (archief)
De traumahelikopter landt bij Scharmer (archief) © Venema Media