Verdachte in zaak ‘moord zonder lijk’ voor het eerst in de rechtszaal

Onderzoek in Siddeburen in 2010
Onderzoek in Siddeburen in 2010 © Peter Steinfort/RTV Noord
De 74-jarige Kasem M. zit momenteel, ondanks een eerdere veroordeling tot 15 jaar cel, voor het eerst tegenover het hof in Leeuwarden. Hij wordt verdacht van het ombrengen van zijn vrouw Ilham Benchelh uit Siddeburen in 2010.
Benchelh verdwijnt in een koude januarinacht van 2010 uit haar woning. Het sneeuwt en de bussen rijden niet vanwege het weer. Volgens M. is ze in pyjama en zonder portemonnee vertrokken. ‘We hadden geen ruzie’, benadrukt M. met klem. ‘Misschien wilde ze een wandelingetje maken. Ik vond het wel prima dat ze wegging.’
Buren en bekenden vertrouwen het verhaal van M. meteen al niet, ook omdat het stel relatieproblemen heeft. ‘Ze zou nooit zonder haar kind vertrekken’, verklaarde een buurvrouw.

Relatieproblemen

Een paar dagen na de verdwijning krijgt M. telefoontjes van vriendinnen van Ilham. Waar is ze? M. heeft naar eigen zeggen geen idee. Het stel leeft sinds een aantal dagen gescheiden, omdat hun relatie in zwaar weer zit. ‘Er was geen diepgang’, zegt M. ‘We konden niet met elkaar praten.’

Vertrokken naar Marokko

M. werd snel na de verdwijning aangehouden, maar voldoende bewijs om het vast te houden ontbrak. Uiteindelijk vertrok hij naar Marokko met hun zoontje. Het jongetje was nog geen anderhalf jaar oud toen zijn moeder van de aardbodem verdween.

Wat is er met Ilham gebeurd?

Waar is ze gebleven en wat is er gebeurd? Die twee vragen staan tijdens het proces centraal. De antwoorden zullen niet van M. komen: hij claimt onschuldig te zijn en niet te weten wat er gebeurd is met Ilham.
Maar er zijn zaken die tegen hem spreken, zo oordeelde de rechtbank in 2019. Toen werd hem 15 jaar cel opgelegd voor het doden en wegmaken van het lichaam van zijn vrouw. M. heeft voor de verdwijning gezocht op internet naar manieren om iemand om het leven te brengen en op Marktplaats gezocht naar lintzagen. ‘Ik heb daar mijn hele leven al belangstelling voor’, zegt M. hierover.
Politiehonden die in de woning ingezet werden, sloegen aan op een lijkgeur in de slaapkamer. Ook zijn er bloedrestanten gevonden in diezelfde slaapkamer op het bed. Ook in de overloop lag een bloedspoor. M. kan deze sporen niet verklaren.
Een paar dagen na de verdwijning schafte M. een nieuw matras aan via Marktplaats. Daar zat, volgens de verkoper, enige spoed achter. Het oude matras is spoorloos verdwenen. Volgens M. heeft hij het in stukken gesneden en gedumpt. De politie heeft tevergeefs gezocht naar het matras, mogelijk omdat het iets met de verdwijning te maken zou kunnen hebben. Toen Ilham verdween, was het oude matras er nog.

Zaak kent veel vertraging

De zaak kende drie jaar geleden nogal wat tumult. M. was niet aanwezig, omdat hij vastzat in Marokko. Hij werd bij verstek veroordeeld tot 15 jaar cel. M., die een Nederlands paspoort heeft, mocht het land niet uit omdat hij geen geldig visum had.
De familie van Ilham, broers en haar zieke moeder, waren wel vanuit Marokko overgekomen. Haar familie riep hulp in van de Marokkaanse koning om de zaak op te lossen en vroeg mensenrechtenorganisaties te helpen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Strafeis volgt vrijdag

Kasem M. gaat ze in ieder geval niet helpen om de laatste momenten van hun zus en dochter te reconstrueren. Hij verklaart uitgebreid over hun relatie, maar van haar verdwijning weet hij niets.
Deze woensdag staat de inhoudelijke behandeling op het programma: de ondervraging van de verdachte en de broer van Benchelh gaat een verklaring voorlezen. Vrijdag komt de advocaat-generaal (OM) met een strafeis.