Winschoten op de schop: bedrijven verhuizen en nieuwe woonwijk

Het bedrijventerrein Posttil in Winschoten
Het bedrijventerrein Posttil in Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Als het aan de gemeente Oldambt ligt, gaat Winschoten de komende jaren flink op de schop. Dat moet volgens de gemeente gebeuren, omdat dat goed zou zijn voor de aantrekkelijkheid van de Molenstad.
Het meest ambitieuze plan is de aanpak van bedrijventerrein Posttil in Winschoten. Oldambt wil dat terrein ontwikkelen tot woongebied.

Ambities

De woningbouwplannen maken deel uit van een veel grotere ambitie. De gemeente wil ervoor zorgen dat Winschoten een populaire plek blijft. Of, nog liever: een nog populairdere plek wordt. De vraag is alleen hoe dat moet gebeuren.
Daar is maandenlang over nagedacht. Het resultaat? Een ambitiedocument over het centrum van Winschoten. Dat is een doorkijkje naar de toekomst met daarin onder andere de gedachten over nieuw te bouwen woningen en op welke plek die zouden moeten komen. De gemeente heeft daarvoor meerdere locaties aangewezen.
Winschoter bedrijventerrein moet wijken voor nieuwbouwwijk

Nieuwe woningen

Vooropgesteld: het kan jaren duren voordat de plannen gehaald worden. De gemeente wil de doelen stapsgewijs behalen. Daarom gaan wij stap voor stap de doelen bij langs, te beginnen bij de plannen die als eerste aan de beurt zijn.
De eerste nieuwe woningen moeten gebouwd worden achter het nieuw te realiseren gemeentehuis in het centrum van Winschoten. Daar zouden, zei de gemeente halverwege 2019, zes woningen gebouwd moeten worden.
Ook iets verderop aan de Venne moeten woningen komen. Het is nog niet duidelijk of er gebouwd gaat worden op de parkeerplaats tegenover de Venneflat of dat de Venneflat zelf aan vervanging toe is. Dat is op door de gemeente gemaakte plaatjes niet te zien. Oldambt kan daar naar eigen zeggen verder ook geen duidelijkheid over geven.

Posttil-terrein

Het volgende doel is om de Renselkade, de plek van de voormalige Pfaff-fabriek en de raadszaal Halte Democratie, te ontwikkelen tot woongebied. Daar wordt al langere tijd gedacht aan het realiseren van zorgappartementen en hotelkamers. Iets verderop, naast het Jagger Casino, zouden ook woningen moeten komen. Daar staan nog nog bosjes en struikjes.
De parkeerplaats op het Posttil-terrein in Winschoten
De parkeerplaats op het Posttil-terrein in Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Last but not least: het Posttilterrein in Winschoten. Een bedrijventerrein met in het midden een enorme parkeerplaats met daar omheen bijvoorbeeld een McDonald’s, Albert Heijn en Praxis.
De wens van Oldambt: ‘Posttil-terrein transformeren naar woongebied.’ De geruchtenmolen draait op volle toeren. De gemeente Oldambt wil woningen en bedrijvigheid hebben op de locatie van het voormalig St. Lucasziekenhuis in Winschoten. Volgens betrokkenen is de kans groot dat één of meerdere bedrijven van het Posttil-terrein naar die locatie verhuizen.
Het voormalige en ondertussen verpauperde St. Lucasziekenhuis
Het voormalige en ondertussen verpauperde St. Lucasziekenhuis © Marco Grimmon/RTV Noord

Weinig duidelijkheid

Om erachter te komen om hoeveel woningen het precies gaat, waar de bedrijven die nu nog op het Posttil-terrein gevestigd zijn naartoe zouden moeten en wat het tijdspad is, heeft RTV Noord vragen gesteld aan Oldambt.
Dat levert weinig duidelijkheid op. De gemeente over haar eigen ambities: ‘De plannen moeten nog uitgewerkt worden, er is nog niks in kannen en kruiken. Wij kijken naar wat goed zou zijn voor Winschoten. Daar is dit ambitiedocument uitgekomen.’
De gemeenteraad van Oldambt praat binnenkort over de plannen.