Broer vermiste Ilham Benchelh: ‘Ik denk continu aan haar’

Tijdens onderzoek werd onder meer huisraad in beslag genomen
Tijdens onderzoek werd onder meer huisraad in beslag genomen © Peter Steinfort
De Marokkaanse familie van de uit Siddeburen verdwenen Ilham Benchelh heeft geen leven meer sinds hun zus en dochter verdwenen is. zeggen ze. ‘Ze is een miljoen procent zeker vermoord door hem’, stelt broer Badr Benchelh in de rechtszaal.
Verdachte Kasem M. hoort de verklaringen van de familie schijnbaar emotieloos aan. De vermoeid ogende, maar rationele verdachte blijft bij zijn verhaal: hij weet niet wat er met zijn toenmalige partner gebeurd is.
Volgens M. verliet Ilham Benchelh op 10 januari 2010 hun woning in Siddeburen. Gekleed in pyjama en zonder portemonnee. Ook haar zoontje liet ze achter. Vier dagen na haar plotselinge verdwijning stapte M. naar de politie.

Vermoord en lijk weggemaakt

Volgens justitie had hij haar toen vermoord en het lijk weggemaakt. M. ontkent dat met klem. De bloedsporen in huis op het bed en een verdwenen matras dat nooit is teruggevonden: het spreekt allemaal tegen hem. Maar M. weet nergens wat vanaf. De smoking gun ontbreekt: er is nooit een lijk aangetroffen. Maar waar is Ilham dan?
Die vraag gaat bijna drieduizend kilometer verderop in Casablanca constant door verschillende hoofden. Dat van Ilhams moeder, die sinds de verdwijning van haar dochter een schim van zichzelf geworden is. Door het hoofd van haar broer, die voor 2010 een veelbelovend voetbaltalent was. Zijn carrière is geknakt voordat die goed en wel begonnen was. Hij moest voor zijn aftakelende moeder zorgen.

'Mijn zus was als een tweede moeder'

‘Ik denk continu aan Ilham’, vertelt de broer de raadsheren via een tolk. ‘Mijn zus was als een tweede moeder voor mij. Waar is ze? Wat is er gebeurd? Degene die de antwoorden heeft bezorgt ons psychische problemen.’
Broer Badr zorgt momenteel ook voor de zoon van zijn zus en M. M. werd in december vorig jaar in Marokko aangehouden om naar Nederland vervoerd te worden. Hij is in 2019 veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar voor het doden van Ilham en het wegmaken van haar lichaam.

Huwelijksproblemen

M. had volgens justitie een motief: Ilham wilde van hem scheiden en had al een advocaat in de arm genomen. M., die vaker agressief gedrag vertoonde, zou dit niet kunnen verkroppen.
Na de verdwijning vertrok M. met hun zoon naar Marokko. Volgens M. weet zijn zoon dat zijn moeder vermist is en verwijt M.’s zoon hem dat hij zijn moeder vermoord heeft. ‘We willen haar zoeken, zodat we haar kunnen begraven’, laat de zoon weten via de tolk.