Eis: vijftien jaar cel voor ‘moord zonder lijk’

Ilham Benchelh
Ilham Benchelh © RTV Noord
Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep vijftien jaar cel tegen Kasem M. voor het ombrengen van zijn vrouw Ilham Benchelh in januari 2010. M. ontkent elke betrokkenheid.
Volgens M., die voor het eerst fysiek in de rechtbank aanwezig was, is zijn vrouw op die ijskoude januari-avond in pyjama, zonder kind en zonder portemonnee vertrokken met onbekende bestemming. Tot op de dag van vandaag is er nooit meer iets van haar vernomen. Er is nooit een stoffelijk overschot gevonden.
15 jaar cel geëist voor 'moord zonder lijk'

Ondraaglijke spanning

Wel zijn er volgens de advocaat-generaal (OM) aanwijzingen dat M. wel degelijk verantwoordelijk is voor haar dood. Er hing een bijna ondraaglijke spanning in huis, omdat Ilham wilde scheiden. Daarnaast zijn er bloedsporen gevonden in de logeerkamer boven, op de overloop, op de trap, op een kruiwagen en in M.’s auto.
De advocaat-generaal rekent het M. zwaar aan dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven, terwijl hij daar alle tijd voor heeft gehad. ‘Verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden en gezwegen over de gebeurtenissen in de woning.’

'Liever duidelijkheid'

Ook heeft de familie van Ilham geen mogelijkheid gehad om afscheid te nemen van hun dochter en zus. ‘Hoe gruwelijk het verhaal misschien zal zijn dat de verdachte de nabestaanden zal moeten vertellen, liever een verhaal dat duidelijkheid verschaft dan geen verhaal.’
De maximale straf op doodslag en het wegmaken van een lijk is zeventien jaar. Het OM eist niet de maximale straf, omdat er behoorlijk wat tijd overheen gegaan is voordat het hoger beroep plaats kon vinden.
Vrijdag komt M.’s advocaat Fred Kappelhof aan het woord.