In hoger beroep anderhalf jaar cel voor 21-jarige Damster na doodsteken vader

De Placiusstraat in Appingedam waar het steekincident plaatsvond
De Placiusstraat in Appingedam waar het steekincident plaatsvond © Beppie van der Sluis/RTV Noord
De 21-jarige man uit Appingedam die in juni vorig jaar zijn vader doodstak is in hoger beroep veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan elf maanden voorwaardelijk. De straf komt overeen met wat de rechtbank in Groningen hem oplegde.
Nog geen twee weken na het vonnis in Groningen kwam de twintiger weer op vrije voeten, tot grote tegenzin van het Openbaar Ministerie (OM). De wens van het OM was dat de jonge Damster twee jaar jeugddetentie opgelegd zou krijgen. In hoger beroep eiste het OM dan ook opnieuw twee jaar jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Mishandeld

Het hof was het met de rechtbank eens dat de man zich schuldig maakte aan doodslag op zijn vader. Het neersteken was in een opwelling gebeurd en aan het steekincident ging een instabiele en onveilige jeugd vooraf. De vader mishandelde de moeder vanaf de geboorte van hun zoon. Ook de jongen werd fysiek en mentaal door zijn vader mishandeld.
Zijn ouders scheidden, maar hadden daarna een knipperlichtrelatie. De vader gebruikte drank en drugs, zo ook die avond in juni 2021. Toen de jongen opnieuw een afranseling stond te wachten, pakte hij een mes om zich te kunnen verweren, maar dat liep fataal af. Het hof hield in de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de twintiger.

'Goede ontwikkeling doorzetten'

Kort na zijn vrijlating kreeg hij een baan en een vriendin. Ook heeft hij zich vrijwillig aangemeld voor een behandeling voor de stressstoornis die hij door zijn jeugd heeft opgelopen. Deze goede ontwikkeling moet worden voortgezet, vinden de hogere rechters. Die legden de man ook een drugs- en alcoholverbod op.