Lopend Vuur: Ik maak me zorgen over het nepnieuws

Een aantal kranten (ter illustratie)
Een aantal kranten (ter illustratie) © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Desinformatie als wapen in de oorlog in Oekraïne, het gerucht dat RIVM-baas Jaap van Dissel smeergeld heeft aangenomen en de opkomst van juice channels. Nepnieuws komt in vele gedaanten en zeven op de tien Nederlanders maakt zich er zorgen over.
Dit blijkt uit recent onderzoek van communicatiebureau Counter Content.
Counter Content deed vier jaar geleden al eens onderzoek naar de impact van nepnieuws en het vertrouwen in de media. Het aandeel Nederlanders dat zich zorgen maakt over nepnieuws is met zeven op de tien zo goed als gelijk gebleven. NOS, Nu.nl en RTL Nieuws scoren het beste op de vraag welk nieuwsmedium het meest betrouwbaar is.
Volgens Huub Wijfjes, hoogleraar mediageschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, is dat in deze tijden van crises logisch: 'Dat NOS en RTL als betrouwbaar worden gezien, lijkt mij verklaarbaar vanuit de geschiedenis. Het zijn nieuwsmerken die in een lange tijd, NOS sinds 1956 en RTL sinds 1989, een reputatie van betrouwbaarheid hebben opgebouwd. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij grote en heftige crises zoals oorlog en aanslagen heel veel burgers zich tot deze media richten om te weten te komen wat er echt speelt en belangrijk is.'
Uit het onderzoek blijkt dat TV zijn aantrekkingskracht niet heeft verloren. Vooral bij 35-plussers wordt dat medium genoemd als hét middel voor betrouwbaar nieuws. Opvallend is dat jongeren tot 35 jaar zich liever wenden tot online nieuwsbronnen. Huub Wijfjes: 'Online nieuwsmedia kunnen zeer krachtig zijn in de publieksaantrekkelijkheid als ze een betrouwbaar geachte routine erop nahouden. Dat is natuurlijk zo in het geval van Nu.nl en dat verklaart hun hoge score.'
Hoe kijk jij hiernaar?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Coronamaatregelen

'Ik vrees voor nieuwe coronamaatregelen', dat was onze stelling van woensdag. 5454 mensen gaven hierover hun mening. 59 procent was het met de stelling eens, 41 procent zegt zich geen zorgen te maken.