Crisisnoodopvangtent Stadskanaal blijft open: 'We willen vluchtelingen niet in de kou laten staan'

De crisisnoodopvangtent in Stadskanaal
De crisisnoodopvangtent in Stadskanaal © Gemeente Stadskanaal
De noodopvang aan de Manegelaan in Stadskanaal blijft open voor de opvang van vluchtelingen uit Ter Apel. Dat meldt de gemeente Stadskanaal. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag twee avonden per week gebruik maken van de tent.
De gemeente Stadskanaal heeft besloten de noodopvang open te houden, omdat verschillende noodopvanglocaties per 1 oktober de deuren sloten. 'Met dit besluit laat Stadskanaal solidariteit zien. Logisch, vinden wij. Het is immers geen Westerwolds probleem, maar een landelijk probleem', zegt wethouder Ingrid Sterenborg-Kooij. De gemeente wil met de noodopvang voorkomen dat 'vluchtelingen in de kou komen te staan'. De noodopvang zou in eerste instantie gesloten worden, omdat de nieuwe opvanglocatie in Zoutkamp afdoende zou zijn.

Oorspronkelijk voor Oekraïners

De noodopvang werd aanvankelijk opgezet voor Oekraïense vluchtelingen. Op vrijdag 11 maart ontving de gemeente Stadskanaal de dringende oproep van de Veiligheidsregio Groningen om een doorstroomlocatie voor de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren. Binnen 48 uur werd de noodopvanglocatie aan de Manegelaan in Stadskanaal opgezet, waar plaats was voor honderd Oekraïense vluchtelingen. De opvang van Oekraïense vluchtelingen bleek tot nu toe niet nodig, maar als dat verandert, dan zal de tent aan de Manegelaan daar alsnog voor worden ingezet. 'Wanneer de veiligheidsregio een beroep doet op de doorstroomlocatie voor Oekraïners, dan zal de tent daarvoor in gebruik genomen worden. Dan stopt de tijdelijke afspraak met het COA,' zegt burgemeester Klaas Sloots.

Opvanglocaties voldoen niet aan de internationale norm

Donderdagochtend werd bekend dat De Nederlandse Staat en het (COA) van de rechter maatregelen moeten nemen zodat de (crisis)noodopvang voor asielzoekers aan de internationale normen gaat voldoen. Dat heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld in het kort geding dat Stichting Vluchtelingenwerk Nederland afgelopen zomer aanspande tegen het COA en de Nederlandse Staat. De Staat en het COA moeten binnen negen maanden zorgen voor de slaapkamer 'met minimaal 4 m2 slaapruimte per persoon, een deur die kan worden afgesloten en een raam dat kan worden geopend'. Per direct moet er dag en nacht toegang zijn tot drinkwater en moet er voldoende en geschikt voedsel zijn, oordeelt de rechter. Wat dit betekent voor de noodopvanglocatie in Stadskanaal is vooralsnog onduidelijk. De gemeente laat weten dat 'het aan het COA is om te bepalen of ze gebruik willen maken van de inzet van de noodlocatie aan de Manegelaan.'