Rechter: huidige noodopvang asielzoekers voldoet niet

De crisisnoodopvang in Stadskanaal
De crisisnoodopvang in Stadskanaal © Hielke Bosch/RTV1
Het COA en de Nederlandse Staat hebben een tik op de vingers gekregen van de rechter. Alle asielzoekers die zich in Ter Apel melden moeten onderdak krijgen op een reguliere opvanglocatie. De nu ingezette (crisis)noodopvanglocaties mogen over negen maanden niet meer in de huidige vorm ingezet worden.
Daarnaast moet het COA ervoor zorgen dat alleenstaande kinderen zo snel mogelijk vanuit Ter Apel naar een reguliere opvanglocatie worden overgebracht. Dat moet op korte termijn gebeuren, over twee weken mogen niet meer dan 55 alleenstaande kinderen in Ter Apel verblijven. De afgelopen maanden zaten er regelmatig meer dan 200.
VluchtelingenWerk Nederland eiste bij de rechter dat de opvang van asielzoekers zo snel mogelijk aan de internationale normen moet voldoen. De rechter gaat hier in mee en stelt dat de nu ingezette (crisis)noodopvanglocaties niet door de beugel kunnen.

Kamer mét plafond

De (crisis)noodopvanglocaties zijn in het leven geroepen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Meestal wordt zo'n noodopvang opgezet in een sporthal. Hierin worden dan bedden geplaatst, die van elkaar worden gescheiden door tussenschotten. Op die tussenschotten zit geen plafond.
De rechter vindt dat niet voldoende en stelt dat asielzoekers binnen negen maanden opgevangen moeten worden in individuele kamers (met plafond) die afgesloten kunnen worden met een deur. Ook moet zo'n kamer een raam hebben dat kan worden geopend.
Ook mogen kwetsbare asielzoekers, zoals alleenstaande kinderen of moeders met baby's, niet meer in de crisisopvangen worden geplaatst. Het gaat dan om bijvoorbeeld leegstaande sporthallen waar veldbedden zijn geplaatst.
Deze maand is het een jaar geleden dat de crisis in Ter Apel begon. In oktober 2021 constateerde de gemeente dat er veel te veel asielzoekers werden opgevangen in het landelijke aanmeldcentrum. Voor honderden asielzoekers waren toen geen bedden.

Vandaag brief naar alle gemeenten

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat ze vandaag nog alle gemeenten een brief gaan sturen met het verzoek om bij te dragen aan voldoende opvangplekken voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.
Daarnaast laat een woordvoerder weten dat het ministerie afhankelijk is van 'medewerking van gemeenten voor opvangplaatsen'. Om extra plekken te creëren is het ministerie bezig met een wet waarmee opvangplaatsen eerlijker over het land moeten worden verdeeld.
Het ministerie gaat de uitspraak nu eerst verder bestuderen, om later met meer informatie over vervolgstappen te komen.