Gifbeker moet helemaal leeg: tiental FC Groningen verliest in eigen huis ook van RKC

Biereth scoort, Groningen baalt
Biereth scoort, Groningen baalt © Orange Pictures
In de eigen Euroborg verloor FC Groningen de 'must-win'- wedstrijd van RKC Waalwijk. Na de rode kaart van Radinio Balker vlak voor rust was het eigenlijk al een verloren zaak. De Groningers verloren met 3-2 van RKC, en daar was geen Pepi tegen gewassen.
In de week voorafgaand aan deze (in de woorden van trainer Wormuth) sleutelwedstrijd, gebeurde er van alles rondom de ploeg. Een hek dat dicht was, de trainer die de kritiek beu was en een zaakwaarnemer die nog wat olie op het vuur gooide.
Daarnaast kampte de Duitse oefenmeester ook nog met ziekte en blessures onder zijn verdedigers. Daarom moest de FC-trainer opnieuw andere keuzes maken. Deze keer niet uit tactisch oogpunt, maar vanwege personele problemen. Mike te Wierik startte daarom weer in de as van de verdediging en Damil Dankerlui was de rechtsback van dienst.

VAR en strafschop

De Groningers lieten in de eerste helft goed voetbal zien, hoewel ze in de eerste minuten al meteen goed wegkwamen. De Belg Thierry Lutonda brak door maar, schoot de bal een halve meter voorlangs.
Na amper een kwartier viel Tomas Suslov over de benen van diezelfde Lutonda. Suslov appelleerde direct voor een strafschop. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof wees, na aanwijzing van de VAR, naar de stip. Huurling Ricardo Pepi schoot de bal onberispelijk in en zorgde voor de voorsprong van FC Groningen, 1-0.

Rood en strafschop

De Groningers bleven gevaarlijk en RKC loerde op een counter. Eerst redde RKC-doelman Etienne Vaessen een schot van de gevaarlijke Suslov, maar enkele luttele minuten daarna brak Ilias Bel Hassani door. Verdediger Radinio Balker restte niets anders dan aan de noodrem te trekken. Wederom wees Van den Kerkhof naar de stip. De leidsman greep ook naar zijn borstzak: rood voor Balker.
Balker krijgt de rode kaart voorgehouden
Balker krijgt de rode kaart voorgehouden © Orange Pictures
In de penalty die volgde zat Groninger doelman Michael Verrips er nog goed bij, maar het schot van Dario van den Buijs trof toch doel: 1-1 en rust.

Totaal over de kop

Na het wegsturen van Balker ging de wedstrijd totaal over de kop voor FC Groningen. Elf Waalwijkers bestormden na rust het doel van de tien overgebleven Groningers. Net toen de Trots van het Noorden zich weer een beetje leek te herpakken, zette Mika Biereth de Waalwijkers op voorsprong. De pas ingevallen aanvaller dook op voor Verrips na balverlies van Florian Krüger en maakte geen fout, 1-2.

Wéér Pepi en wéér Biereth

Met nog een kwartier te spelen luidde een goede combinatie tussen Krüger en Pepi de gelijkmaker in. De Amerikaan schoot via de grond de bal achter keeper Vaessen: 2-2.
Lang kon het Groninger publiek niet genieten van de gelijkmaker. Bel Hassani stuurde Biereth de diepte in en óók de Engelse Deen scoorde zijn tweede, 2-3. Wederom dus een achterstand voor FC Groningen.

Gifbeker moest helemaal leeg

De ploeg van Wormuth legde zich niet neer bij een verlies. In de laatste minuten gaven de tien man uit Groningen alles om er een gelijkspel uit te slepen. Dat lukte niet en de gifbeker moest dus helemaal leeg. Het bleef 3-2 voor de ploeg van Emmenaar Joseph Oosting. Het betekende alweer de vijfde nederlaag dit seizoen voor FC Groningen.
Programma en stand
Door dit verlies tegen RKC blijft FC Groningen voorlopig twaalfde op de ranglijst. Het heeft nu acht punten uit negen wedstrijden. Volgende week speelt de FC op zondagmiddag uit tegen FC Twente. De aftrap in Enschede is om 14.30 uur.