Twee verdachten van straatroven Tolbert opgepakt; duo kwam uit jeugdinrichting (update)

Een politieagent
Een politieagent © FPS/Jos Schuurman
De politie heeft woensdagmorgen twee mannen aangehouden die worden verdacht van drie straatroven in Tolbert afgelopen weekend.
Het gaat om een 22-jarige man uit de gemeente Westerkwartier en een 18-jarige man uit Lelystad. De mannen zijn mede aangehouden dankzij een tip, aldus een woordvoerder van de Groninger politie.

Gevlucht tijdens verlof

Volgens dagblad De Stentor zaten beide mannen vast in de justitiële jeugdinrichting (JJI) in Lelystad en hebben ze de benen genomen tijdens hun verlof. De 22-jarige uit de gemeente Westerkwartier zou zelfs weken uit beeld van de JJI zijn geweest.
Beide mannen zijn aangehouden door Fast NL, een speciaal team van de politie dat voortvluchtigen opspoort. Bij de arrestatie was ook de Dienst Speciale Interventies (DSI) betrokken. De DSI wordt ingezet bij verdachten die vuurwapengevaarlijk zijn. Waarom de DSI ook betrokken was bij deze aanhouding is nog niet duidelijk, zo meldt de Stentor.

De straatroven

De eerste straatroof vond vrijdagavond rond 22.30 uur plaats. Op de Sunckemalaan werd een jongen beroofd van zijn elektrische step. Nog geen twee uur later moest een vrouw in de omgeving van Het Gebient haar elektrische fiets afstaan onder bedreiging van een kapmes. En zaterdagmiddag half twee werd een meisje bij de Leuringslaan beroofd van haar telefoon.
De politie liet eerder al weten dat het met de slachtoffers naar omstandigheden goed gaat. Ze zijn niet gewond geraakt. Dorpsbelangen Tolbert meldde zich afgelopen weekend bij de gemeente en de politie: 'Dit is wel heftig en ik schrik daar dan ook echt van', zei voorzitter Bonne de Boer. 'We denken allemaal: het zullen vast geen mensen uit Tolbert zijn, maar dat weten we natuurlijk niet.'
Aan dit artikel is toegevoegd dat beide verdachten vastzaten in een jeugdinrichting en niet zijn teruggekeerd na een verlof.