OM eist taakstraf en rijontzegging tegen drankrijder De Groeve

De wielrenner werd aangereden bij een restaurant in De Groeve
De wielrenner werd aangereden bij een restaurant in De Groeve © Persbureau Meter
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van tweehonderd uur en een rijontzegging van twee jaar tegen een drankrijder uit Muntendam. De man veroorzaakte in april 2020 een zwaar ongeluk in De Groeve, waarbij een wielrenner zwaargewond raakte.
Het slachtoffer was donderdag in de rechtbank aanwezig om uit te leggen hoe het ongeluk zijn leven heeft beïnvloed. De man werkt als chirurg in opleiding in het Martini Ziekenhuis en werd als slachtoffer bij zijn collega's binnengebracht. Dat had grote impact op hem: 'In het ziekenhuis zien we veel slachtoffers van verkeersongevallen. Dat varieert van breuken en schaafwonden tot levensbedreigend letsel. Nu lag ik daar ineens zelf. Ik schaamde me kapot.'
Het herstel kostte hem veel moeite, en lange tijd was het onzeker of hij zijn opleiding af zou kunnen maken: 'Ik heb jarenlang keihard gewerkt om chirurg te worden. Dat stond ineens op losse schroeven. Ik had concentratieproblemen en werd vier keer per nacht wakker.'
Slachtoffer Pieter Steinkamp vertelt in Noord Vandaag over hoe zijn fietshelm hem behoedde voor erger letsel
'Er zijn meer weggebruikers die een helm zouden moeten dragen'

Drie keer de toegestane hoeveelheid

De verdachte, een 62-jarige man uit Muntendam, werd direct na de aanrijding aangehouden. Hij bleek te veel te hebben gedronken. Naar eigen zeggen had hij slechts drie biertjes gehad, maar uit een ademtest bleek dat hij drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had.
De Muntendammer verklaarde dat hij de avond voor het ongeluk wel flink had gedronken, omdat hij tijdens een doktersbezoek slecht nieuws te horen had gekregen. Volgens de man had hij de wielrenner niet gezien, omdat hij werd verblind door de zon. Uit politieonderzoek bleek dat de zon uit een andere richting scheen en de bestuurder onmogelijk verblind kon hebben.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.