Geknapte ruit in Forum vervangen: 'Kans op knappen blijft aanwezig'

De ruit op acht hoog wordt vervangen
De ruit op acht hoog wordt vervangen © Elwin Baas/RTV Noord
De geknapte ruit op de achtste verdieping van het Forum is vervangen. De ruit bestaat uit drie lagen glas, waarvan de middelste vorige jaar knapte.
Vanaf een 53-meter hoge kraan worden de kitnaden van de ruit losgesneden, waarna die met een aantal grote zuignappen uit het gebouw wordt getild. Niet alleen de hoogte, maar ook de locatie maakt het een knap staaltje werk. 'De opstelplaats van de kraan maakt het lastig, omdat je niet heel dicht bij het gebouw kan staan', legt uitvoerder Erik Hoogendijk uit.

Spontaan geknapt

De ruit in het Forum knapte vorig jaar spontaan en dat kan nog wel eens vaker voorkomen. 'Bij een bepaald percentage van deze ruiten kan dit gebeuren', zegt Hoogendijk. Dat komt omdat er een glassoort is gebruikt die een nikkelsulfide-insluiting kan bevatten, die ervoor kan zorgen dat het glas knapt. Het is mogelijk om de ruiten te testen op deze stof, maar dat kost veel tijd en geld. Hoogendijk: 'Je kan ook zeggen: 'We doen het niet en we nemen het risico dat een aantal ruiten kan knappen.' Het is alleen een ongelukkige plaats waar die geknapt is: acht hoog.'
Wat is nikkelsulfide-insluiting?
Nikkelsulfide-insluiting komt voor bij gelaagd geharde ruiten. Om glas sterker te maken, krijgt het een behandeling waardoor het beter bestand is tegen hitte en kou. Bij de productie van dit glas ontkom je niet aan de vorming van nikkel- en zwaveldeeltjes. Die gaan reageren in de glasoven, waardoor nikkelsulfide deeltjes ontstaan. Die kunnen zorgen voor spanningen in het glas, waardoor het knapt.
De kapotte ruit in het Forum
De kapotte ruit in het Forum © Elwin Baas/RTV Noord
Het is de tweede ruit die op deze manier geknapt is en het risico blijft dus aanwezig. 'We hebben nu natuurlijk een aantal hete periodes meegemaakt met zon en een aantal koude periodes, dus de kans wordt steeds kleiner', aldus Hoogendijk.
Bekijk hier hoe de nieuwe ruit geplaatst wordt:
Geknapte ruit op acht hoog in het Forum wordt vervangen

Uitzicht hersteld

Na het plaatsen wordt de ruit netjes afgekit en de achtste etage, die tijdens het proces gedeeltelijk was afgezet, is weer bereikbaar voor iedereen. En dankzij de nieuwe ruit is het uitzicht op d'Olle Grieze hersteld.