Kids survivalrun Boerakker terug na twee jaar afwezigheid: 'Ze wilden meer waterhindernissen'

Een van de waterhindernissen van de Kidssurvivalrun
Een van de waterhindernissen van de Kidssurvivalrun © Jan Been/RTV Noord
De kids survivalrun in Boerakker kon door corona de afgelopen twee jaar niet doorgaan, maar donderdag stond-ie weer op het programma. Het evenement voor basisschoolleerlingen uit het Westerkwartier wordt traditioneel gehouden twee dagen voor de run voor volwassen.
750 kinderen deden mee. Zij moesten talrijke obstakels overwinnen, waaronder ook een flink aantal waterhindernissen.

Meteen een flinke hindernis

Om negen uur mochten als eerste de leerlingen van de Klimboom uit Boerakker het parcours op. Bij de start op het sportpark in het dorp kregen ze meteen een flinke hindernis voor de kiezen. Met behulp van een touw moesten ze een steile gladde wand beklimmen.
Na een afdaling langs een touwnet moesten ze zich via slingerende autobanden een weg door het obstakel zien te banen. Na een ronde over het sportpark doemde de eerste sloot op. Wadend door het water vervolgden de kinderen hun weg naar andere hindernissen in en buiten Boerakker.
De palletbaan over het water bij het Wilgepad
De palletbaan over het water bij het Wilgepad © Jan Been/RTV Noord

Kinderen hebben dit gemist

Voorzitter Wim Meilink van de Survivalclub in Boerakker zag het glunderend aan. Na twee jaar kon het evenement eindelijk weer worden gehouden.
We kregen het verzoek voor meer waterhindernissen, daar hebben we naar geluisterd
Wim Meilink - Survivalclub Boerakker
‘De kinderen hebben dit gemist, dat hebben we van veel kanten gehoord. We kregen het verzoek voor meer waterhindernissen, daar hebben we naar geluisterd. Woensdagavond hebben we de sloot hier bij het sportpark nog in de route opgenomen.’
Kids Survival Run is na twee coronajaren terug

Snelheid is niet belangrijk

Via landweggetjes leggen de leerlingen een parcours van enkele kilometers af. Dat gebeurt per klas. Snelheid is niet belangrijk, het gaat om de lol en om het uithoudingsvermogen.
Bij het Wilgepad wordt het pas echt leuk. Daar zijn vlak achter elkaar drie waterhindernissen waarbij de kinderen soms tot hun navel door het water waden. Geholpen door juffen en meesters die mee het water ingaan en vrijwilligers op de kant haalt iedereen het einde van de hindernis.

'Je kunt het'

Hoogtepunt is misschien wel de palletbaan bij het Wilgepad. Daar moeten de leerlingen rennend overheen om niet in het water te vallen. Elkaar aanmoedigend, ‘Je kunt het’, haalt vrijwel iedereen de overkant. De enkeling die wel in het water valt, wordt door een juf weer op weg geholpen.
Het water is echt koud, de adem word je bijna benomen, maar verder is het superleuk
Joyce Dop - deelenemer
Iets verderop moeten de kinderen opnieuw het water oversteken, deze keer met een sup-plank waar ze met zijn drieën op zitten. Peddelend met hun handen moeten ze naar de overkant, maar het is moeilijker dan gedacht. Sommigen vallen meteen in de sloot. Zwemmend bereiken ze de andere oever waar vrijwilligers van de Reddingsbrigade ze op de wal helpen.
De hindernisbaan op het sportpark in Boerakker
De hindernisbaan op het sportpark in Boerakker © Jan Been/RTV Noord

Hartstikke leuk

Niels Kraaijinga uit Boerakker heeft er zin in: ‘Meteen na de start moesten we al het water in en dat was best koud, maar verder gaat het goed en het is hartstikke leuk.' Zijn schoolgenoten Joyce Dop en Meintje Windt zijn bij de sup-hindernis in het water gevallen. ‘We zijn maar gaan zwemmen. Het water is echt koud, de adem word je bijna benomen, maar verder is het superleuk’, zegt Joyce, ‘we gaan gauw weer verder. We moeten weer een beetje warm worden.’
Komende zaterdag is het de beurt aan de volwassen survivelaars. Meer dan duizend deelnemers komen aan de start. Zij kunnen kiezen uit verschillende afstanden.