Tot vijf jaar cel geëist voor opzetten drie drugslabs in Friesland en Drenthe

© ANP
Voor een 39-jarige Assenaar dreigt een celstraf van vijf jaar voor het opzetten van drie drugslabs in Suwâld, Zuidlaarderveen en Nieuw-Roden. Volgens de officier van justitie werd de man gedreven door het geld dat hij ermee verdiende en daarnaast werd een boete van 20.000 euro geëist.
De Assenaar was volgens de aanklager ook betrokken bij een drugsdumping in juli vorig jaar in Roderesch en Foxwolde. Voor zijn aandeel in Suwâld eiste de officier van justitie tegen een 37-jarige Stadjer een celstraf van twintig maanden. Drie mannen uit Groningen (32), Zevenhuizen (32) en Nieuw-Roden (40) hoorden voor het opzetten van een drugslab in Nieuw-Roden op hun beurt strafeisen tot 30 maanden (tien maanden voorwaardelijk) en boetes van 10.000 euro tegen zich eisen.

Speedlaboratorium

De 39-jarige Assenaar kwam eind 2017 bij de politie in beeld na een anonieme melding van hennepteelt in een boerderij aan de Alde Miede in Suwâld. De agenten vielen 12 december binnen en stuitten op 77 hennepplanten. Een oranje tuinslang in de ruimte leidde de politie naar een drugslab in het schuurtje. Het ging om een speedlaboratorium met op dat moment een capaciteit van 1,4 tot 2,3 miljoen pillen.
Er hingen camera’s rondom het pand die de aanloop van meerdere mannen en hun werkzaamheden vastlegden. De politie kreeg pas duidelijkheid over wie deze mannen waren, toen in maart 2018 de 39-jarige verdachte tijdens een verkeerscontrole bij Leeuwarden met de auto aan de kant werd gezet. In zijn auto vonden de agenten grondstoffen die worden gebruikt bij drugsproductie.

In een stroomversnelling

De agent herkende de man van de beelden van het lab in Suwâld. De man werd verhoord en kwam vrij, maar komt opnieuw in beeld na de ontdekking van een drugslab in Zuidlaarderveen in maart 2018. In de werkruimte werd dna aangetroffen op een tang en tape. Het celmateriaal blijkt later van de Assenaar te zijn.
De politie plaatste daarop een peilbaken onder de auto van de 39-jarige verdachte. De Assenaar werd gevolgd bij zijn bezoek aan een chemicaliënbedrijf in Oosterwolde, waarbij hij werd vergezeld door de 32-jarige Stadjer. Het onderzoek komt in een stroomversnelling door een Duits onderzoek, waarin de naam van de Assenaar opduikt. Dna-materiaal van de man was gevonden bij een drugsdumping in het Duitse Gronau.
De man werd verder door de politie gevolgd en geobserveerd, waarna vermoeden bestond dat hij in een kindvriendelijke buurt, in een schuur van een doorsnee gezinswoning, een drugslab had opgezet. Op 29 juli van vorig jaar vielen de agenten binnen. Ze vonden grondstoffen en vaten voor de productie van synthetische drugs, zoals speed.

Aanhoudingen

Er was al een keer geproduceerd, concludeerde de aanklager: 'Want, anders had er geen afval kunnen worden gedumpt'. De politie hield in Nieuw-Roden de Assenaar en de drie medeverdachten aan. Ook een 31-jarige man uit Roden werd opgepakt. Hij is vorig jaar in oktober voor zijn betrokkenheid al veroordeeld tot twee jaar cel.
De rechtbank doet over drie weken uitspraak.