Dierenopvangcentrum Groningen het haasje door gestegen energieprijzen? 'Dit is niet te betalen'

Sandra Beijert met een egel uit de opvang
Sandra Beijert met een egel uit de opvang © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Sandra Beijert knipperde even met haar ogen toen de nieuwe energienota in haar mailbox verscheen. 'Ons nieuwe termijnbedrag is 3145 euro, terwijl we 688 betaalden', zegt ze. Misschien een heel eenvoudige mededeling voor de energieleverancier, maar eentje met mogelijk verstrekkende gevolgen voor het Dierenopvangcentrum Groningen dat zij met André Kerkhof runt. 'Dit is dramatisch', zegt Beijert.
Al 35 jaar staan Kerkhof en Beijert klaar voor alle wilde dieren die naar Dierenopvangcentrum Groningen worden gebracht. Maar de toekomst van de opvang is in één klap onzeker door de gestegen energieprijzen. Gemeentelijke subsidie zit er ook al enkele jaren niet meer in, terwijl de vaste lasten wel blijven. 'Wij krijgen al bijna geen geld, dus dit is niet te betalen voor ons', sombert ze met de kersverse energienota in haar hand.
Ondertussen laat ze zien wat er allemaal in het dierenopvangcentrum langs de N361 tussen Stad en Adorp gebeurt. 'Kijk, dit is de ziekenboeg. De eerste opvangplek van alle gewonde of zieke dieren.' Naast de ziekenboeg zit een verwarmingshok waar een binnengebracht egeltje weer op temperatuur probeert te komen. En die verwarming kost energie, weet Beijert. 'Maar dat is niet anders.'

Doneeractie

Als Dierenopvangcentrum Groningen de deuren noodgedwongen moet sluiten, betekent het dat er in de stad Groningen geen opvangplek meer is voor wilde dieren. Zoals de slang waar Kerkhof donderdagmiddag zorg voor draagt. Een oudere dame kon geen zorg meer voor het dier dragen en nu heeft de slang een thuis aan de Oude Adorperweg. 'Als we weg moeten, kunnen de dieren hier geen hulp meer krijgen. Of ze moeten naar een andere opvang verderop', schetst Beijert.
Maar zover wil Dierenopvangcentrum Groningen het niet laten komen. Om de lasten te kunnen blijven betalen, is een doneeractie opnieuw onder de aandacht gebracht.

Lees ook: