Eerste dak op huis in ecodorp Ter Apel: 'Zo zou ik willen leven'

Het huis in aanbouw
Het huis in aanbouw © Joyce Kranenborg/RTV Noord
In het Land van Aine, het ecodorp in Ter Apel, is het eerste huis voorzien van een dak. Het dorp moet volledig ecologisch worden.
'Op alle fronten zijn we druk bezig', zegt Matthijs Brandsma, woordvoerder van de bewoners. 'Dit is wel weer uniek, dat we ook echt aan het bouwen zijn.' De groep is al negen jaar bezig met het realiseren van dit ecodorp. 'Een jaar of zes droomfase, om te bedenken wat je eigenlijk wil en hoe dat eruit ziet.' De laatste drie jaar zijn ze op het terrein zelf bezig.
Het huis wordt rond gebouwd en de bouw is zo duurzaam mogelijk. 'De wanden, daar komt bijvoorbeeld stro in, zo proberen we ecologisch recyclebare materialen te gebruiken. Dat heeft wat meer dikte, maar het is wel heel goed materiaal.'
'Dit is mijn droomhuis'
Op het veld komen zo'n acht à negen huizen te staan: allemaal ecologisch. 'We willen onze huizen zo klein mogelijk en zoveel mogelijk voorzieningen gaan delen. Het doel is om elkaar te ontmoeten en dingen samen te doen, dus we hoeven niet allemaal een uitgebreide keuken. We gaan ook gemeenschappelijk eten en de wasmachine kunnen we delen met elkaar', legt Brandsma uit.

Eenvoudig in een hutje

De toekomstige bewoner van dit huis is Pim de Kam, die zichzelf er al wel ziet wonen. 'Een tijd geleden ben ik in het Openluchtmuseum geweest, in zo’n plaggenhut, en toen dacht ik: Ja, zo zou ik willen leven. Gewoon eenvoudig, in een klein hutje. Je hebt niet veel nodig. Ik woon nu in een pipowagen van 16 m2 en ik ga nu naar 45 m2. Mijn droomhuis', vertelt hij.
Uiteindelijk wordt dit een groene oase
Pim de Kam, toekomstig bewoner
Nog niet alle medebewoners zijn bekend. Brandsma: 'Op één veld gaan ze meer met elkaar dezelfde soort huizen bouwen, op een ander veld willen meer mensen in tiny houses wonen, dus het is ook even kijken wie bij welke sfeer past.'
Om de velden komen voedselbossen en greppels. 'We gaan zorgen voor biodiversiteit. Uiteindelijk wordt dit gewoon een groene oase waar we in kunnen wonen', zegt hij.