Groningse fietsenmaker, Deelslee, kledingbank en energieprojectontwikkelaar veroveren plekje in Duurzame 100

Kledingbank Maxima in Stad
Kledingbank Maxima in Stad © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
In de Duurzame 100, een jaarlijkse ranglijst van de groenste denkers en doeners in dagblad Trouw, staan vier Groningse projecten.
Op nummer 91 staat Stichting Fietsus uit de stad Groningen. Dit is een initiatief van Pia Sloots. Zij repareert fietsen, waarna de opbrengst naar fietsvriendelijke en duurzame doelen in binnen- en buitenland gaat. Zo kunnen in Oeganda vijftien zorgmedewerkers op de fiets huisbezoeken doen.
De zeven kledingbanken Maxima uit onze provincie staan op nummer 81. Jaarlijks kunnen zo’n zevenduizend mensen met een laag inkomen hier winkelen en kledingstukken zo een tweede leven geven. Kleding die niet meer verkoopbaar is, gaat naar een textielverwerkend bedrijf.
Coöperatie Deelslee van de gemeente Eemsdelta staat op nummer 73. Dit is een project voor betaalbaar elektrisch rijden op het platteland. Inwoners van zestien dorpen in de gemeente Eemsdelta kunnen gebruik maken van 25 elektrische deelauto’s.
Op nummer 72 staat coöperatie GOED, een burgerbeweging dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van duurzame energieprojecten. De opbrengsten van deze projecten komen volledig ten geode aan huishoudens en maatschappelijke organisaties die dat nodig hebben.

Wie stelt de lijst samen?

De Duurzame 100 wordt samengesteld met de hulp van Trouw-lezers. Die hebben ruim 350 initiatieven aangedragen, waarvan 220 de groslijst hebben gehaald. Een twaalfkoppige jury stelde vervolgens een top 100 samen.