Advocaat: ‘Niets wijst erop dat verdachte Ilham Benchelh vermoord heeft’

Ilham Benchelh
Ilham Benchelh © Archief (Peter Steinfort)
Het Openbaar Ministerie lijdt aan tunnelvisie in de zaak van de verdwijning en dood van Ilham Benchelh uit Siddeburen. Dat zegt advocaat Fred Kappelhof van verdachte Kasem M.
Volgens Kappelhof is alleen onderzoek gedaan naar scenario’s die bevestigen dat Benchelh is vermoord door haar toenmalige partner. Dat zei hij vrijdag voor het Gerechtshof in Leeuwarden waar het hoger beroep tegen M. dient.
In 2019 werd Kasem M. (74) veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het ombrengen van zijn partner Ilham Benchelh in Siddeburen. Ook werd hij veroordeeld voor het wegmaken van haar lichaam. Er is sinds januari 2010 niets meer van de vrouw vernomen.

Dominant en controledrang

Volgens buren en bekenden kon M. het moeilijk verkroppen dat Ilham bij hem weg wilde. M. was bang dat hij zijn huis en zijn zoontje kwijt zou raken na een scheiding. Hij zou erg dominant richting haar zijn en haar erg controleren.
Ineens was Ilham verdwenen, zonder haar kind, haar portemonnee en haar telefoon. Haar familie, die aanwezig was bij de zitting, is er kapot van. ‘Wij hebben psychische problemen door jou’, zei Ilhams broer tegen M.

Bloedsporen in de slaapkamer

Volgens de rechtbank, die M eerder veroordeelde, heeft M. de verdwijning en dood van Ilham op zijn geweten. Sporenonderzoek laat bloedsporen zien in de logeerkamer waar zij sliep, in de hal, in een kruiwagen en in de auto. De sporen zijn, zo stelt de rechtbank, van Ilham. M. had geen goede verklaring voor de bloedsporen. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar cel, de maximale straf voor doodslag.
M. ging in hoger beroep tegen deze veroordeling, omdat hij claimt onschuldig te zijn. Hij was niet aanwezig bij de eerste behandeling van zijn zaak, omdat hij vastzat in Marokko, waar hij met hun zoon woonde. Hij kon het land niet uit, omdat hij geen geldig visum had.
Eerdere pogingen om de zaak in hoger beroep te behandelen strandden: vanwege corona zat M. tot december afgelopen jaar in Marokko. Uiteindelijk is hij uitgeleverd aan Nederland voor zijn zaak.

Nieuw leven elders opgebouwd?

‘Er wordt alleen gekeken naar partnerdoding. Andere scenario’s zijn onvoldoende onderzocht’, zegt advocaat Kappelhof namens de verdachte. Volgens hem zou Ilham ook vermist kunnen zijn en elders een nieuw leven opgebouwd hebben, maar is die mogelijkheid aan de kant geschoven, omdat die niet in het straatje van het Openbaar Ministerie past. ‘Niets wijst erop dat hij haar vermoord heeft.’
Ook het feit dat de speurhonden, die in de woning aansloegen op een lijkgeur, is volgens hem geen bewijs. ‘Verdachte en zijn vrouw slachtten kippen en beenden schapen uit.’ Daar kunnen het bloed en de lijkgeur volgens hem ook vandaan komen.

Eis: vijftien jaar cel

De Advocaat-Generaal (OM in hoger beroep) betwist dat. ‘Er is jaren later nog onderzoek gedaan naar mogelijke financiële transacties en haar dna zit in een databank. Alles zonder resultaat.’ Ook de sporen die de honden gevonden hebben, vindt hij relevant: ze sloegen aan op plekken waar volgens foto’s niet geslacht is.
De eis in hoger beroep is vijftien jaar cel, net zoals de eerdere veroordeling. Als M. wordt veroordeeld, is gezien zijn leeftijd de kans erg klein dat hij nog vrijkomt. Het Hof doet op 18 november uitspraak.