Warming-up: FC Groningen - RKC Waalwijk

Tomas Suslov was elf maanden geleden tijdens de vorige editie van FC Groningen-RKC Waalwijk ook al van de partij.
Tomas Suslov was elf maanden geleden tijdens de vorige editie van FC Groningen-RKC Waalwijk ook al van de partij. © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstijd tegen RKC Waalwijk.
De druk staat er vanavond volle bak op voor FC Groningen. De ploeg van trainer Frank Wormuth wist pas één keer in eigen huis te winnen en staat daardoor op een teleurstellende twaalfde plaats in de eredivisie.
De zaakwaarnemer van de Duitser, Roderik van Kerkhof, liet zich deze week in niet mis te verstaande bewoordingen uit over bepaalde zaken binnen FC Groningen. Zo vertelde de vertegenwoordiger van Wormuth dat er nog problemen zijn binnen de staf, maar dat er ook nog altijd spelers zijn die niet mee willen. Zelf nam Wormuth afstand van de uitlatingen van zijn zaakwaarnemer. De trainer zei ‘verbaasd’ te zijn over de uitspraken van Van Kerkhof.
Zaakwaarnemer Wormuth doet onrust bij FC Groningen toenemen met opmerkelijke uitspraken

De vorm: FC Groningen

Thuis tegen AZ liep FC Groningen tegen een 4-1 nederlaag aan. Toch zag Wormuth veel positieve punten bij zijn ploeg en daar wil de Duitser ook aan vasthouden. 'Door twee persoonlijke fouten staan wij in de rust met 2-0 achter', zei de Groningse trainer na afloop. 'Dat kost dus punten. Maar ik heb ook goede ontwikkelingen gezien. We zijn op de goede weg.'
Toch zat FC Groningen tegen de Alkmaarders slechts een paar minuten in de wedstrijd. Het is er Wormuth alles aan gelegen om vanavond in ieder geval wél de drie punten in eigen huis te houden. ‘Het is een must win wedstrijd’, duidde de Duitser het belang van deze wedstrijd. Helemaal met de komende twee wedstrijden (FC Twente en PSV) in het achterhoofd.

De vorm: RKC Waalwijk

Het team van Joseph Oosting staat op een verdienstelijke negende plaats in de eredivisie. Vorige week konden de Waalwijkers een man meer-situatie tegen Sparta niet benutten en speelden uiteindelijk met 2-2 gelijk. Dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigde was niet verwonderlijk, aangezien RKC al vier keer eerder gelijkspeelde in de eredivisie. Illias Bel Hassani keert vanavond terug op oude bodem. De aanvaller stond een half jaar onder contract in de Euroborg en was destijds één keer trefzeker.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen heeft erg veel moeite om het spel te maken. Terwijl dat wel één van de doelstellingen van de Trots van het Noorden is: het publiek met leuk voetbal proberen te vermaken. Vooral het creëren van kansen is een probleem, waardoor spits Ricardo Pepi geregeld op een eiland staat. De Amerikaanse goalgetter kwam ondanks dat gegeven toch al tot twee doelpunten in dienst van de groen-witten en is daarmee gedeeld topscorer met Cyril Ngonge.

Historie

FC Groningen en RKC speelden 24 keer eerder een eredivisiewedstrijd tegen elkaar in Groningen. Daarvan wonnen de Waalwijkers er acht, werd het zes keer gelijk en won FC Groningen de overige tien ontmoetingen. Vorig seizoen werd het 1-1 in de Euroborg.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – RKC Waalwijk begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur.
Erik Hoogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Liam van Gelderen is met een hamstringblessure tot minimaal de winterstop uitgeschakeld. Verder kan Womuth geen beroep doen op Neraysho Kasanwirjo (ziek), Yahya Kalley en Marin Sverko. Isak Määttä kan maximaal een uur spelen vanwege spierproblemen.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

De vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen RKC
De vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen RKC © RTV Noord