De Bazuin Winsum viert verlaat 100-jarig jubileum met concert: 'We hebben er zin in'

De Bazuin Winsum tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Drachten
De Bazuin Winsum tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Drachten © Warber Media
In 2020 bestond de Christelijke Muziekvereniging De Bazuin uit Winsum honderd jaar. Het jubileumconcert kon dat jaar echter niet doorgaan vanwege corona. Zaterdagavond vindt de grote viering, twee jaar na het daadwerkelijke jubileumjaar, alsnog plaats.
De vereniging pakt het jubileumprogramma ondanks de teleurstelling in 2020 weer op. ‘De club is ondanks corona compleet gebleven en we hebben zin om het programma uit te voeren’, zegt secretaris Pieter Jan Smedema.

'Muzikaal huiswaarts'

De muziekvereniging wordt op 14 januari 1920 opgericht in de Gereformeerde School in Winsum. De notulen van de vergadering die dag geven de sfeer weer die de honderd jaar die volgen blijft: ‘Daarna was de bespreking afgelopen en ging een ieder echt muzikaal huiswaarts.'
In de ledenvergadering een maand later wordt de naam ‘De Bazuin’ gekozen, afgeleid van Psalm 150: ‘Looft Hem met geklank der Bazuin; looft Hem met de luit en met de harp.’
Echt origineel is de naam niet, want door heel Nederland zijn er legio ‘Bazuinen’ te vinden.
Het logo van het jubileumconcert
Het logo van het jubileumconcert © De Bazuin Winsum

Gevarieerd programma

Het opleidingsorkest Twister mag het jubileumconcert openen, waarna het Groot Orkest onder andere het bekende stuk ‘Between the Two Rivers’ van Philip Sparke speelt.
Mezzosopraan Karin Strobos, oorspronkelijk ook uit Winsum, komt langs als speciale gast. ‘Ze heeft een drukke agenda, maar we hebben haar weten te strikken voor deze datum.' Ook krijgt het publiek ‘Libertadores’ van Óscar Navarro te horen. ‘Een spectaculair stuk’, volgens Smedema.

Enthousiasme

Aan het enthousiasme van De Bazuin en het programma zal het niet liggen. Hopelijk gaat iedereen na afloop van het concert, net als in 1920, 'muzikaal huiswaarts', aldus de organisatie.