UMCG presenteert nieuwe aanwinst: de 'dotterrobot'

De nieuwe 'dotterrobot' van het UMCG
De nieuwe 'dotterrobot' van het UMCG © UMCG
Een primeur voor het UMCG. Het Groningse ziekenhuis laat over een tijdje als eerste in Nederland dotterbehandelingen deels op afstand uitvoeren. Dat gebeurt met een nieuwe operatierobot. Daardoor hoeven cardiologen niet meer in de schadelijke röntgenstraling te werken.
'Dat doen we nog dagelijks, maar het is geweldig en uniek als we dat kunnen verminderen', zegt UMCG-cardioloog Michael Dickinson.
Hij benadrukt dat niet alleen medisch personeel, maar ook patiënten veel baat hebben bij de nieuwe behandeling, omdat de robot uitermate nauwkeurig te werk gaat.

Medisch specialisten achter scherm

'Als de infusen zijn aangelegd, stappen we uit de operatiekamer achter een groot scherm met drie joysticks. Zo kunnen we op afstand de stent precies op de juiste plek krijgen, en hoeven we dat niet met de hand te doen', zegt hij over de plaatsing van het essentiële 'buisje', dat verdere vernauwing van het bloedvat voorkomt.
Als je bij spoed een hartaanval krijgt, dan telt elke seconde
UMCG-cardioloog Michael Dickinson
Niet alleen handig, maar ook veilig, benadrukt de Groningse hartspecialist. 'We zitten op 3.5 meter afstand. En mocht ingrijpen nodig zijn, dan ligt er een heel pakket klaar. Binnen vijftien seconden staan we weer aan het bed, dat vinden wij heel veilig.'

Spoedgevallen nog 'met de hand'

Jaarlijks kan de robot ingezet worden bij behandelingen van honderden mensen, verwacht Dickinson. Het gaat daarbij om operaties die al in de agenda staan. 'Met het opzetten zijn we zo'n tien tot vijftien minuten bezig. En als je bij spoed een hartaanval krijgt, dan telt elke seconde.'
De robot neemt het werk niet helemaal over van de hartspecialisten van het UMCG. Een deel van het dotterwerk ligt bij de robot, maar de toekomst brengt daar mogelijk verandering in.
'Als de robot het werk helemaal over kan nemen, dan kunnen we lekker thuisblijven', grapt Dickinson.