Silke Jonkman kan parcours wel dromen: 'Qua sfeer kan EK niet tippen aan 4 Mijl'

Silke Jonkman ligt op snelheid op de atletiekbaan
Silke Jonkman ligt op snelheid op de atletiekbaan © RTV Noord/Henk Elderman
Wat dromerig bestudeert Silke Jonkman de deelnemerslijst van de 4 Mijl van Groningen. Ze staat er zelf tussen met startnummer F9. De F staat voor 'female', maar er zal weinig Engels aan te pas komen bij de vijfendertigste editie van het loopevenement van Haren naar Groningen.
Dit jaar wordt de 4 Mijl het strijdtoneel van Nederlandse atleten. Met Jonkman als gevaarlijke outsider. Natuurlijk, er is een aantal atletes normaal gesproken sneller dan de Harense. Maar Jonkman heeft als voordeel dat ze het parcours op haar duimpje kent.

Scholenloop in groep 8

De 25-jarige Harense loopt niet voor het eerst de ruim zes kilometer over Rijksstraatweg, Verlengde Hereweg, Herestraat en tot slot richting de finishstreep op de Vismarkt.
'Ik heb op de Sint Nicolaasschool in Haren gezeten. In Groep 8 deed onze klas aan de scholenloop van de 4 Mijl. Sindsdien heb ik bijna elk jaar van Haren naar Groningen mogen rennen', kijkt ze terug. Ze vertelt het op een manier waaruit je meteen opmaakt dat ze besmet is met het '4 Mijl-virus'. Haar ouders en broer en zus zijn ook vatbaar geweest.
Silke Jonkman kan parcours 4 Mijl wel dromen
Ik denk dat mijn naam het meest genoemd wordt onderweg. Dat motiveert natuurlijk
Silke Jonkman - atlete Team 4 Mijl

Klap tot Klaploop

Maar Jonkman is verder gegaan waar het gezin stopte. Vorig jaar sloot ze zich aan bij Team 4 Mijl. Onder de hoede van trainer Eddy Kiemel heeft ze grote sprongen gemaakt in haar ontwikkeling.
Kiemel moedigde haar aan om ook eens de tien kilometer te proberen. Op Tweede Paasdag werd ze bij de Klap tot Klap loop van Musselkanaal naar Stadskanaal min of meer in het diepe gegooid. Ze kwam kapot over de finish, maar 'de tien' smaakte wel naar meer. Dat resulteerde afgelopen zomer tot deelname aan de tien kilometer bij het Europees Kampioenschap in München. Op basis van de Europese ranking mocht ze starten.
'Als je mij in maart gezegd zou hebben dat ik op het EK zou lopen, zou ik gezegd hebben: waar heb je het over...?'
Silke Jonkman warmt zich op voor de 4 Mijl van Groningen
Silke Jonkman warmt zich op voor de 4 Mijl van Groningen © RTV Noord/Henk Elderman

Dozen met schoenen

Er kan dus in korte tijd veel veranderen. Inmiddels hoeft Jonkman ook zelf niet meer te zorgen voor kleding en schoeisel. Na het EK verbond zich een sponsor aan haar. De vele dozen met hardloopschoenen op zolder bewijzen dat Jonkman veel vertrouwen geniet van de geldschieter. Ze kan er jaren mee vooruit.
Als hockeymeisje mocht ik niet meedoen met de selectie omdat ik niet goed liep
Silke Jonkman - atlete Team 4 Mijl
En op termijn zou ze van de sport kunnen leven bij goede prestaties. Er worden haar bonussen in het vooruitzicht gesteld. Zondag zou het al zover kunnen komen dat haar sponsor met een extraatje over de brug moet komen. Jonkman wil haar tijd van vorig jaar (21.16) sowieso verbeteren, met als het even kan opnieuw een podiumplaats in haar thuiswedstrijd. 'Ik denk dat mijn naam het vaakst genoemd wordt onderweg. En dat motiveert natuurlijk.'

Hockeymeisje

Twee dagen voor de 4 Mijl geeft Jonkman het tempo aan van een klein groepje lopers op de atletiekbaan in het Stadspark. Met de vorm zit het wel goed. Als je haar ziet lopen kun je je niet voorstellen dat er ooit getwijfeld is aan haar loopkwaliteiten. Als hockeymeisje bij GHHC viel ze ooit door de mand.
'Ik mocht niet meedoen met de eerste selectie omdat ik niet goed kon lopen. Ik weet precies hoe dat is gebeurd, maar ik ben toch meer een hardloper dan een hockeyster,' lacht ze schouderophalend.

Niet van de wijs gebracht

Ze is er niet door van de wijs gebracht en in de afgelopen jaren altijd op zoek geweest naar verbetering en ontwikkeling. Dat heeft haar al mooie resultaten opgeleverd. Met tot dusver het debuut op het EK als hoogtepunt. En daar komt de 4 Mijl niet boven te staan, wat de uitslag ook wordt.
'Qua sfeer kan het EK niet tippen aan de 4 Mijl, maar mijn prestatie op het EK was wel het moment van het jaar. De 4 Mijl kan een mooie tweede worden.'